Grecia: Primariile si regiunile, nemultumite de obligatia de a transfera la Banca centrala rezervele de lichiditati
Aceasta masura are drept obiectiv asigurarea lichiditatilor "in caz de nevoie", explica acest decret publicat luni si care trebuie validat de parlament, in procedura de urgenta.
"Transferul la Banca Greciei a fondurilor folosite de primarii si regiuni pentru functionarea lor provoaca o panica financiara (...) care risca sa stopeze constructia in curs de lucrari precum drumuri, spitale si scoli", afirmat Kostas Agorastos, presedintele Uniunii grecesti a regiunilor si fost deputat al principalului partid de opozitie, conservatorii Noua Democratie.
"A gestionat fondurile primariilor de catre stat este nedrept si inacceptabil", a reactionat Georges Patoulis, presedintele Uniunii primariilor, in cadrul unei reuniuni la care a participat si ministrul adjunct al Finantelor, Dimitris Mardas.
Acesta din urma a asigurat ca masura "nu este decat un imprumut pe termen scurt al statului si ca banii vor fi rambursati in functie de nevoile primariilor in 15 - 20 de zile". Guvernul a afirmat ca folosirea fondurilor colectivitatilor locale de catre stat este o practica la care se recurge in Marea Britanie si in Olanda.
Pe langa colectivitatile locale, transferul de fonduri se impune tuturor entitatilor publice, spitale, universitati etc.
Guvernul doreste sa-si acopere nevoile financiare pe termen scurt, care se ridica la trei miliarde de euro pentru urmatoarele 15 zile.
Atena se confrunta cu probleme de lichiditati din cauza impasului in care se afla negocierile cu creditorii sai, UE si FMI, care intarzie varsarea ultimei transe de 7,2 miliarde de euro din creditele acordate.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic