Numeroase primarii din intreaga Grecie nu sunt multumite de decizia guvernului care obliga organismele publice si colectivitatile locale sa transfere la Banca centrala rezervele de fonduri, pentru a rezista in fata dificultatilor financiare cu care se confrunta tara, scrie AFP.

Aceasta masura are drept obiectiv asigurarea lichiditatilor "in caz de nevoie", explica acest decret publicat luni si care trebuie validat de parlament, in procedura de urgenta.

"Transferul la Banca Greciei a fondurilor folosite de primarii si regiuni pentru functionarea lor provoaca o panica financiara (...) care risca sa stopeze constructia in curs de lucrari precum drumuri, spitale si scoli", afirmat Kostas Agorastos, presedintele Uniunii grecesti a regiunilor si fost deputat al principalului partid de opozitie, conservatorii Noua Democratie.

"A gestionat fondurile primariilor de catre stat este nedrept si inacceptabil", a reactionat Georges Patoulis, presedintele Uniunii primariilor, in cadrul unei reuniuni la care a participat si ministrul adjunct al Finantelor, Dimitris Mardas.

Acesta din urma a asigurat ca masura "nu este decat un imprumut pe termen scurt al statului si ca banii vor fi rambursati in functie de nevoile primariilor in 15 - 20 de zile". Guvernul a afirmat ca folosirea fondurilor colectivitatilor locale de catre stat este o practica la care se recurge in Marea Britanie si in Olanda.

Pe langa colectivitatile locale, transferul de fonduri se impune tuturor entitatilor publice, spitale, universitati etc.

Guvernul doreste sa-si acopere nevoile financiare pe termen scurt, care se ridica la trei miliarde de euro pentru urmatoarele 15 zile.

Atena se confrunta cu probleme de lichiditati din cauza impasului in care se afla negocierile cu creditorii sai, UE si FMI, care intarzie varsarea ultimei transe de 7,2 miliarde de euro din creditele acordate.