Seful OSCE a declarat luni ca exista "sanse bune pentru pace" in Ucraina, unde un armistitiu este respectat, potrivit acestuia, in regiunea Mariupol, ultimul mare oras din estul rebel sub controlul Kievului, scrie AFP.

"Noutatea acestei dimineti este ca observatorii au negociat un armistitiu la Shirokine", o localitate la zece 10 km de Mariupol, "si ca acest armistitiu pare sa reziste", a declarat secretarul general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, Lamberto Zannier, in vizita la Vilnius.

Aceasta regiune a fost marcata de o revenire a tensiunilor, la doua luni dupa intrarea in vigoare a unui acord de incetare a focului semnat la Minsk in 12 februarie cu medierea presedintelui francez Francois Hollande si a cancelarului german Angela Merkel si in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin.

Statele Unite si Uniunea Europeana insista asupra necesitatii respectarii depline a acordului de la Minsk inainte de a relaxa sanctiunile impuse Rusiei dupa anexarea Crimeii in martie 2014 si sprijinul acordat separatistilor ucraineni.

Potrivit sefului OSCE, care continua misiunea de observare in Ucraina, "in ansamblu, situatia este mai buna decat era in urma cu cateva saptamani".

"Exista o sansa buna pentru pace in acest moment si trebuie sa investim cat putem. Dar exista totdeauna un risc de revenire" in conflictul care s-a soldat cu peste 6.000 de morti, a avertizat Zannier.

"Armele grele au fost in general retrase" de pe linia frontului, a spus acesta, adaugand ca atentia trebuie indreptata acum "spre armele mai usoare, folosite pe scala larga pentru incalcarea armistitiului".

Acesta a mentionat ca numarul observatorilor OSCE in Ucraina va fi majorat la "cel putin 600 la inceputul verii" fata de mai putin de 500 in prezent si ca Organizatia recruteaza in prezent oameni de formatie militara.

Zannier a minimizat riscul unor intensificari ale violentelor prin trimiterea a 300 de parasutisti americani in vestul Ucrainei, pentru a antrena soldatii ucraineni care urmeaza sa lupte cu separatistii.

"Nu vad un raport direct intre aceste exercitii si conflict. Personal, nu cred ca aceste exercitii de antrenament vor avea un impact negativ", a spus el.