Seful Gazprom se va afla marti in Atena, unde va fi primit de premierul Alexis Tsipras pentru a discuta "chestiuni energetice", a anuntat luni ministerul grec al Mediului si Energiei, citat de AFP.

Vizita vine pe fondul zvonurilor care evoca un proiect de acord intre Atena si Moscova, insotita de plata unui avans din venituri, pentru extinderea in Grecia a proiectului de gazoduct "Turkish stream".

Sambata, o sursa guvernamentala a declarat ca "un acord asupra construirii gazoductului va fi semnat marti la Atena cu o delegatie rusa de rang inalt", un anunt dezmintit de Kremlin.

Comunicatul ministerului Energiei nu face nicio aluzie la acest dosar, anuntand laconic vizita sefului Gazprom Alexei Miller, care se va inalni cu ministrul Mediului Panagiotis Lafazanis si cu primul ministru.

Gazprom vrea sa realizeze un nou gazoduct care sa compenseze abandonarea proiectului South Stream, dar Turcia si Rusia nu au semnat inca niciun acord definitiv in acest sens.

Grecia s-a declarat deja interesata de o prelugire a viitorului gazoduct pe teritoriul tarii sale. In cadrul recentei vizite efectuate la Moscova de Alexis Tsipras, guvernul grec a evocat posibilitatea finantarii rusesti a acestui proiect.

Grecia se confrunta cu mari probleme financiare din cauza problemelor in negocierile cu creditorii sai, UE, BCE si FMI, asupra acordarii ultimei transe din cadrul planului de asistenta internationala, in valoare de 7,2 miliarde euro.

Vladimir Putin a declarat ca Atena nu a formulat nicio cerere de ajutor financiar.

Citeste aici si: