Un fost ofiter al fostului dictator irakian Saddam Hussein a fost "strategul cel mai important", a grupului Statul islamic (SI), atunci cand acesta din urma a preluat controlul in nordul Siriei, scrie saptamanalul german Der Spiegel. Potrivit Der Spiegel, Samir Abd Muhammad al-Khlifawi, numit Haji Bakr, un fost membru al consiliului militar de SI, a fost se pare ucis de Armata siriana libera (ASL) la Tal Rifaat, in nordul Siriei, in ianuarie 2014.

Omul este un fost colonel in serviciile secrete ale Fortelor Aeriene ale lui Saddam Hussein, mai scrie sursa citata.

Der Spiegel spune ca a obtinut aceste informatii dintr-un pachet de documente de treizeci de pagini (grafice, orare) scrise de Bekr si obtinute dupa lungi negocieri cu rebelii din Alep. Ele arata un program exact care a vizat crearea unui califat in nordul Siriei: crearea de celule spion din orase si sate, asasinate, rapiri "ca premise ale preluarii puterii", scrie Der Spiegel.

Saptamanalul arata ca Bakr a devenit somer in 2003, dupa dizolvarea armatei irakiene de catre Paul Bremer, insarcinat sa administreze tara dupa caderea regimului lui Saddam Hussein, invins de coalitia condusa de SUA.

Haji Bakr s-a intalnit apoi Abu Musab al-Zarqawi, fost lider al-Qaida, ucis in 2006, si apoi intre 2006 si 2008, a petrecut doi ani in inchisorile din SUA, in special in inchisoarea Abu Ghraib.

Mai tarziu, calea lui Bakr se intersecteaza cu cea a islamistilor si, in 2010, "eminenta cenusie", descris de Der Spiegel "strategul cel mai important" al SI, va conspira cu un grup de fosti ofiteri de informatii irakieni pentru a-l plasa pe ul Abu Bakr al-Baghdadi la conducerea SI, ca sa dea o dimensiune religioasa organizatiei.

Un martor citat de Der Spiegel, il descrie ca "absolut deloc islamist" mai degraba un nationalist care "foloseste religia ca un mijloc pentru atingerea unui scop". "A fost extrem de inteligent, determinat, excelent logistician", isi aminteste acest martor.

Gruparea Statul Islamic a proclamat din iunie 2014 un "califat" islamic in teritoriile pe care le controleaza in Siria si Irak.