Politia australiana a anuntat sambata dejucarea unui complot inspirat de gruparea Stat Islamic care urmarea comiterea unui atac la ceremoniile de comemorare a militarilor australieni si neozeelandezi, organizate saptamana viitoare. Politia a arestat cinci suspecti, inclusiv doi in varsta de 18 ani, retinuti pentru presupuse acte legate de terorism.

Barbatii ar fi planuit un atac impotriva politiei la ceremoniile de comemorare a militarilor din cadrul Corpului de Armate al Australiei si Noii Zeelande (ANZAC), ce vor avea loc saptamana viitoare la Melbourne, relateaza Mediafax, citand BBC.

Ziua Anzac, sarbatorita in fiecare an la 25 aprilie, este ziua anuala de comemorare a militarilor din Australia si Noua Zeelanda. Saptamana viitoare sunt planificate numeroase evenimente, intrucat in acest an se implinesc 100 de ani de la debarcarea la Gallipoli, in Turcia.

Aproximativ 200 de ofiteri de politie au participat la operatiunea antiterorista din oras, sambata.

Vicecomisarul de politiei Neil Gaughan le-a spus reporterilor ca dovezile sugereaza ca suspectii au fost influentati de Statul Islamic. Unul dintre barbati, Sevdet Besim, a comparut in fata unui tribunal din Melbourne si a fost inculpat pentru conspiratie in vederea comiterii unui act terorist. Politia a precizat ca un al doilea barbat retinut pentru presupuse acte legate de terorism urmeaza sa fie inculpat.

Al treilea barbat, in varsta de 18 ani, a fost arestat pentru infractiuni legate de arme, in timp ce alti doi tineri, in varsta de 18 si, respectiv 19 ani, sunt de asemenea retinuti. Oficialii s-au referit la posibile atacuri cu "arme albe", dar Gaughan a precizat ca nu exista dovezi care sa sugereze ca ar fi fost planuita vreo decapitare.

Barbatii sunt asociati ai lui Abdul Numan Haider, un adolescent impuscat mortal in septembrie, dupa ce a injunghiat doi ofiteri, a precizat politia.

Operatiunile de cautare au continuat sambata la cateva adrese din sud-estul orasului. Premierul statului Victoria, Daniel Andrews, a declarat ca numarul politistilor prezenti la aceste ceremonii va "creste in mod semnificativ". "Acesti indivizi arestati astazi nu sunt oameni de credinta, ei nu reprezinta nicio cultura", a adaugat el.

Australia a ridicat nivelul de alerta in septembrie si de atunci a desfasurat numeroase raiduri antiteroriste.