¬Premierul italian Matteo Renzi a reactionat joi, la Washington, in legatura cu ultimele naufragii ale unor ambarcatiuni cu imigranti clandestini la bord, afirmand ca "Mediterana este mare, nu cimitir", potrivit agentiei ANSA, citate de Mediafax.

Matteo RenziFoto: Captura YouTube

"Mediterana este mare, nu cimitir", a declarat Matteo Renzi in cursul unei conferinte comune de presa cu presedintele american Barack Obama, la Casa Alba.

In opinia premierului italian, problema imigrantilor clandestini care isi pierd viata in urma unor naufragii in Marea Mediterana poate fi solutionata doar prin stabilizarea situatiei in Libia.

"Este evident ca toate tarile din regiune sunt interesate de gasirea unei solutii (pentru Libia). Datoria noastra este sa incurajam si sa facilitam acest proces in fiecare etapa", a afirmat Renzi, dand asigurari ca "Italia este pregatita pentru a-si asuma coordonarea eforturilor diplomatice" in vederea reinstaurarii pacii in Libia.

"Punctul cheie este blocarea traficului de fiinte umane", a precizat el.

Pana la 400 de imigranti clandestini care incercau sa ajunga in Europa au murit la inceputul acestei saptamani dupa ce ambarcatiunea in care se aflau s-a scufundat in largul coastelor Libiei.

Potrivit autoritatilor italiene, peste 15.000 de imigranti au sosit in Italia de la inceputul lui 2015.

Traficul de persoane continua sa aduca profit, in contextul unei situatii haotice si violente in Libia, o adevarata poarta pentru imigranti. Potrivit unor imigranti clandestini salvati pe Mediterana in februarie, traficantii de persoane primesc intre 500 si 1.000 de euro pentru a facilita traversarea marii, uneori in barci pneumatice.