Seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, si-a exprimat speranta, in timpul vizitei pe care a desfasurat-o joi in Lituania, ca Rusia nu va reusi sa dezbine Uniunea Europeana, chiar daca in ultima vreme s-au facut auzite presupuneri ca Moscova ar putea anula embargoul asupra produselor alimentare la adresa acelor tari care au o atitudine mai prietenoasa fata de Kremlin, informeaza vineri agentiile de presa Delfi si Unian, citate de Agerpres.

Frank-Walter SteinmeierFoto: Photothek - Thomas Kohler

"Este posibil ca astfel de incercari (de destabilizare) sa aiba loc, este posibil ca ele sa fie intreprinse si pe viitor. Incercari au fost, insa ele nu au avut succes", a declarat Steinmeier, intrebat despre posibilitatea ca Moscova sa decida reluarea importurilor de produse agroalimentare din anumite tari ale UE.

"In Europa se discuta despre aceasta, insa noi putem lua (doar) decizii comune. Am discutat, discutiile au fost contradictorii, decizia a fost luata. Cred ca nu se va reusi dezbinarea Europei", a spus ministrul de externe al Germaniei.

La randul sau, seful diplomatiei lituaniene Linas Linkevicius a declarat ca "un asemenea pericol exista" si UE trebuie sa fie pregatita pentru o astfel de situatie. In opinia lui Linkevicius, in aceasta problema este importanta responsabilitatea Comisiei Europene.

In timpul intrevederii lor, cei doi ministri de externe au acordat atentie si combaterii propagandei rusesti. Intr-o declaratie comuna, cei doi ministri au anuntat ca au convenit "sa coopereze in domeniul sustinerii de mijloace media alternative in limba rusa". Germania intentioneaza sa ofere stagii pentru jurnalisti lituanieni, precizeaza Delfi.