Mythbusters: Kosovo nu e Crimeea

de Laurentiu Colintineanu     HotNews.ro
Vineri, 17 aprilie 2015, 11:25 Actualitate | Internaţional


Steagul Kosovo
Foto: Wikipedia
Președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat Occidentul de ipocrizie din cauză că acesta nu a recunoscut și nu recunoaște legitimitatea referendumului de independență al Crimeei din 16 martie 2014. Degetul de la Kremlin a fost îndreptat către Kosovo, la fel și o campanie furbindă a presei de stat rusești, care afirma sarcastic, la acea vreme, că, în opinia Vestului, Kosovo are dreptul la autodeterminare, dar Crimeea nu îl are”. 


E, în același timp, surprinzător și deloc surprinzător că Moscova a folosit „precedentul Kosovo” în argumentația sa. În 2008, cînd Kosovo și-a proclamat independența de Serbia, Federația Rusă a protestat vehement, fapt care a dus și la nerecunoașterea statutului Kosovo. Motivul: alianța cu Belgradul. Pe de altă parte, cum să rateze Putin ocazia să atace Occidentul cu propriile lui acțiuni?! Dincolo de aspectul aproape ridicol - prin invocarea precedentului Kosovo în justificarea anexării Crimeei, Putin, practic, recunoaște că independența Kosovo e legală - faptele ne spun următoarele:


În 1999, după războiul din Kosovo și intervenția NATO, Rusia a acuzat o încălcare a acordului din 1999, care prevedea administrarea Kosovo de către ONU pînă la găsirea unei soluții de conviețuire între albanezi și sîrbi. Apoi, în 2014, cu ocazia intervenției din Crimeea, Moscova a afirmat că etnicii ruși din peninsulă ar fi fost amenințați cu persecuția de către noua putere de la Kiev.


Ce uită Vladimir Putin să spună e că rușii din Crimeea nu au fost supuși niciunei represiuni, în timp ce albanezii din Kosovo erau, în 1998-1999, în postura să fie măcelăriți de forțele lui Slobodan Milosevic. Numai intervenția NATO printr-o campanie de trei luni de bombardamente a pus capăt luptelor. Milosevic, confruntat cu întregul Occident, a fost forțat să accepte planul internațional de pace. 


Pînă în 2008, negocierile dintre albanezi și sîrbi nu au dat niciun rezultat. Majoritatea de 90% a decis, la aproape un deceniu de la război, să se separe de Serbia cu sprijinul comunității internaționale, sprijin confirmat apoi de un verdict al Curții Internaționale de Justiție care a catalogat proclamarea independenței drept un act democratic, legitim și conform cu dreptul internațional. 


Spre deosebire de Kosovo, parlamentul din Crimeea a fost ocupat de forțe înarmate. Premierul republicii autonome Crimeea a fost detronat prin forță și înlocuit cu un personaj care primise la ultimele alegeri 4% din voturile cetățenilor republicii. Circa 14.000 de soldați ruși au fost mobilizați apoi în Crimeea pentru a asigura „securitatea” referendumului de independență. Declarația de independență a Kosovo nu a implicat nicio forță armată.


Dacă albanezii din Kosovo reprezintă 90% din populație, rușii din Crimeea sunt majoritari cu 60%. Restul de etnii, cu precădere tătarii, sunt cele care trebuie să se teamă acum de opresiunea Moscovei, nicidecum rușii care nu erau amenințați cu nimic. Și încă ceva: referendumul din Crimeea nu avea ca scop proclamarea independenței, ci actul ulterior, de alipire la Federația Rusă. Așa că votul - cu întrebările legitime apropo de desfășurarea lui - nu poate fi comparat în niciun fel cu cel din Kosovo. 


Opinii din Kosovo despre comparația cu Crimeea


Bekim Çollaku, ministrul integrării europene în guvernul de la Priștina:


„Nu există paralele între Kosovo și Crimeea, totul face parte dintr-un joc. Vladimir Putin se folosește de Kosovo ca pretext, dar nu are relevanță de niciun fel. Într-o bună zi, cînd lucrurile se vor calma și necesitatea unei soluții în Crimeea va deveni stringentă, Putin va spune „noi facem asta, dacă voi faceți ailaltă”. Va fi un joc de negociere, la un moment dat, iar Rusia va găsi nu numai cazul Kosovo, ci și alte cazuri în care UE, NATO sau SUA au ajutat o țară, pentru a negocia un troc cu comunitatea internațională. Kosovo nu are nicio putere aici. Pe de-o parte avem UE, NATO și SUA, de cealaltă parte e Rusia cu sateliții săi. Iar Kosovo e undeva la mijloc fără niciun cuvânt de spus.”.


Petrit Selimi, ministrul adjunct de externe în guvernul kosovar:


„Dacă Ucraina ar fi subjugat Crimeea, ar fi oprimat populația de acolo, dacă ar fi încercat să comită genocid împotriva a un milion de oameni din Crimeea, dacă ar fi omorît 12.000 de oameni, dacă ar fi violat 20.000 de femei cum s-a întîmplat în Kosovo în 1999, dacă opt lideri de rang înalt ai Ucrainei ar fi fost condamnați pentru crime de război comise în Crimeea, dacă ONU ar fi impus mandat de administrare în Crimeea… să nu uităm că ONU a „luat” Kosovo de sub admnistrare sîrbească, Serbiei i-a fost interzis de către ONU să aibă ceva de-a face cu Kosovo. După aproape 10 ani, ONU trebuia să decidă ce să facă cu Kosovo și a decis conform cu „voința poporului”.


Acest articol a fost realizat cu sprijinul Centrului Român de Politici Europene în cadrul proiectului Connecting with Europe al Open Society Priștina și British Council.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8095 vizualizari

 • +5 (37 voturi)    
  e clar... ca e neclar (Vineri, 17 aprilie 2015, 11:36)

  Mazeta [utilizator]

  Rusia recunoaște alipirea Crimeei, dar nu recunoaște independența Kosovo.

  SUA recunoaște independența Kosovo, dar nu recunoaște alipirea Crimeei.

  România nu recunoaște nici independența Kosovo, nici alipirea Crimeei.
  • +8 (14 voturi)    
   morala... (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:18)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   ...e ca fiecare recunoaste ce vrea si cand vrea, nu mai exista legi si standarde. fiecare o da cotita cum ii convine.
   asta si pentru ca ONU a fost golit total de continut, mai ales dupa 1990. acum ajuns un loc in care se aduna unii din cand in cand, insa doar ca sa nu stea imprastiati prin alte locuri sau sa nu ii ploua.
   • +2 (6 voturi)    
    Usor usor (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:59)

    Close [utilizator] i-a raspuns lui alex

    Inteleg si romanii cum sta treaba cu propaganda, interesele, jocurile politice si diplomatice.

    Toti isi cauta interesul imediat sau pe termen lung. Si SUA, si Rusia, si UE, si NATO. Aia mari fac jocul, iar noi, amaratii, nu avem decat sa ne inclinam cum bate vantul si sa dansam cum ni se canta, in functie de cine canta mai tare.

    Dar de retinut e ca desi partile bune prevaleaza in vest, cand e vorba de partile rele toti sunt in aceeasi troaca.
  • +12 (14 voturi)    
   momentan e clar (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:25)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Macar suntem consecventi in ceea ce priveste ambele. Ma mir ca am reusit asta chiar si daca s-au rotit cei de la putere.
 • -10 (28 voturi)    
  irak? (Vineri, 17 aprilie 2015, 11:41)

  cristian dogaru [anonim]

  laurentiu, pe cand un articol document despre avantajele irakianului simplu ca urmare a anctionarii regimului lui saddam pentru armele de distrugere in masa? sunt convins ca populatia se bucura de schimburile culturale cu soldatii americani, ca e mai bine acum ca pe timpul dictaturii....spor!
  • +10 (20 voturi)    
   Si care e legatura cu articolul? (Vineri, 17 aprilie 2015, 11:48)

   iulian [anonim] i-a raspuns lui cristian dogaru

   Ma socheaza cum pot oameni argumenta un rau cu un alt rau fara nici o legatura intre ele? E ca si cum ai spune ca vremea e rea, da si romanii ascula manele. Serios, daca ci ceva de criticat, critica, dar adu argumente care sa te sustina.
   • +10 (16 voturi)    
    mai curand (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:04)

    hollow [utilizator] i-a raspuns lui iulian

    e ca aia cand americanii semnalau nerespectarea drepturilor omului si dictatura din Romania si comunistii le ziceau "Da, da' si voi ati omorat negri."
    Iar aproximativ raspunsul ala l-a dat si Iliescu atunci cand au vrut sa-l traga de urechi pentru mineriade.
   • -7 (21 voturi)    
    păi (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:09)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui iulian

    Acu câțiva ani erau tone de articole despre cât de rău o duc irakienii sub Saddam. Dar, de când i-au democratizat americanii.... mucles. Cum îți explici? O duc mai bine?
    • 0 (10 voturi)    
     Evident o duc mult mai bine (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:12)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     Au mult mai multe drepturi (scoala, presa, etc.). Ca inca se mai omoara intre ei, asta de acum e treaba lor, nu a americanilor. Si inainte, cand inca erau trupe americane pe teritoriul lor, tot intre ei se omorau mai mult, nu americanii ii omorau.
    • 0 (12 voturi)    
     Cu siguranta (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:34)

     Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     Faptul ca sunt lupte intersectare se datoreaza tot lui Saddam. cat despre armele de masacru in masa ele au fost folosite de saddam impotriva curzilor transferate in Siria (e acelasi partid criminal Baas arab socialist - combinatia e letala) und Assad (alt mare ocrotitor al poporului sau) le-a distrus in extremis pentru a-si apara pozitia. Asa ca mai "fin" cu propaganda inepta ca nu toti sunt rusnaci cu creierul macerat de vodka sa o creda.
   • -5 (17 voturi)    
    legatura (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:23)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui iulian

    Cizmele care calca pe cap pe astia mai mici sunt la fel de rele, indiferent de nume: sua/nato sau rusia. As fi zis ca este evidenta legatura intre unii care au invadat prin omuleti verzi si unii care au facut-o pe fata, rupandu-li-se de dreptul international. Faptul ca nu deschizi google si te bazezi pe un articol scris biased, nu schimba istoria relativ recenta. Ca unii o uita sau o ignora in mod autist, este alta poveste. Daca vrei tema pentru acasa, vezi pe harta daca belgrad este in kosovo, ca tot a fost bombardat cu ocazia aia. Si mai verifica si daca s-a facut sub mandat ONU sau doar o mare putere a facut asta, intre 2 trabuce.
    • -1 (7 voturi)    
     legatura (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:00)

     iulianiv [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Evenimentele enumeratu sunt corecte, doar ca nici una nu face mai putin "rea" povestea din Crimeea. Nu putem justifica un rau cu alt rau savarsit in alta situatie. Nu vreau sa intru in polemici despre toate istoria Iugaslaviei de dupa 90, e poveste lunga. Doar ca nu se poate folosi argumentul asta, si cu atat mai mult Irak pentru a justifica Crimeea.
     Nu, nu trebuie sa uitam istoria, dar trebuie sa invatam din ea. In momentul in care te folosesti de istorie ca sa justifici un rau e rautate sau lipsa de ratiune
     • +3 (9 voturi)    
      absolut corect (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:17)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui iulianiv

      Ambele sunt de acuzat, doar ca ma scarbeste ca doar unii sunt acuzati. Si nu vorbim de chestii din 1800, cum incearca unii s-o dea in bancuri cu omorat negri.
      kosovo a fost un precedent nesimtit si periculos, folosit doar partial de putin.
  • +4 (14 voturi)    
   lamuriri pt. cristian dogaru (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:22)

   Irizat [anonim] i-a raspuns lui cristian dogaru

   Am inteles, e nasol ca suntem aliati cu americanii, sa-i dam dracu' pe americani afara si sa ajugem ca moldovenii, georgienii sau ucrainenii.
   Vezi ca Finalnda si Suedia se gandesc serios sa se alieze cu americanii - aka sa intre in NATO. Numai stangistii dogmatici precum Cristian Dogaru pot sa puna semnul egal intre greselile americane si sistemul criminal rusesc. Exista vreo tara pe lumea asta care sa poata spune ca a ramas cu ceva beneficii de pe urma rusilor? Nu? Atunci pune-l pe Marx pe foc si citeste o revista pt. gospodine, e mai util...
  • +4 (4 voturi)    
   Saddam a fost un criminal (Vineri, 17 aprilie 2015, 22:50)

   freejack [utilizator] i-a raspuns lui cristian dogaru

   Halabja, 16 martie 1988, un atac cu armament chimic a provocat 5000 de morti si 10000 de raniti (de aici vine si porecla de Ali Chimicul pe care a primit-o Ali Hassan al-Majid, varul lui Saddam). Numai pentru asta si Saddam trebuia dat jos de la putere, judecat si condamnat.
 • +7 (11 voturi)    
  da si nu (Vineri, 17 aprilie 2015, 11:42)

  Adrian_1234 [utilizator]

  Adevarat in Kosovo nu a fost ca in Crimea asta e corect. DAR mai sunt si alte asemanari pe care le uitati cu seninatate:
  Kosovo a fost sarb. Sarbii au fost macelariti acolo sau s-au carat din zona in 1694 cand Austriecii au fost respinsi pe linia actuala de granita intre bosnia, croatia si partea de nord a serbiei. Nu toti dar MULTI (crica 500.000 de oameni ceea ce pentru vremea aia era enorm). La fel si in Crimea au fost tatari care au fost deportati de Stalin iar casele lor of fost date rusilor care au fost adusi acolo. In ambele cazuri cotropitorii au ramas cu pamantul ...
  Gasca de la Kosovo e de fapt o gasca de teroristi si de traficanti de organe. Prindeau sarbii si vindeau organele. E cunoscuta si chiar presedintele actual Kosovo e urmarit (pana mai zilele trecute chiar de Interpol - acum doar de sarbi). Aia in crimeea sunt doar teroristi din cate stim deocamdata dar e cam la fel nu credeti ?
  • -3 (5 voturi)    
   Ha! Ha! (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:17)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

   Deci la 1694! Dar la facerea lumii cine era acolo majoritar? Vezi ca lansezi bombe periculoase. Asa si Ungaria poate zica ca Transilvania a fost mai mult a lor... Iar rusii sunt renumiti pentru stramutarile de populatie pe care le-au facut, nu se poate pune nici o baza pe structura actuala cu cea istorica reala. Gandeste-te numai la Moldova, cati au fost deportati in Siberia si alte zone, si cati rusi au fost adusi.
 • +2 (6 voturi)    
  Toata lumea ar trebui sa fie libera (Vineri, 17 aprilie 2015, 11:45)

  rollotomasi [utilizator]

  Eu cred ca toata lumea ar trebui sa fie libera sa decida ce vrea.
  • -2 (6 voturi)    
   referendum liber (Vineri, 17 aprilie 2015, 13:55)

   rollotomasi [utilizator] i-a raspuns lui rollotomasi

   Sunt de acord in acelasi timp si cu autorul articolului. In Crimeea, desi a existat un referendum, acesta nu a fost liber, in sensul ca nu a fost precum in Scotia, un alt exemplu invocat in mod eronat de rusi. Nu au fost dezbateri, nu a fost suficient timp pentru ca votantii sa-si formeze o opinie informata, au fost restrictii privind activitatea presei, intidimidari.
   Tocmai de aceea consider ca ar trebui repetat referendumul, dar defalcat pe raioane. Exista de pilda raioane unde tatarii sunt majoritari. Ideea este ca nicio comunitate n-ar trebui sa fie obligata sa traieasca sub o guvernare impotriva vointei ei. Am scris raioane si nu localitati sau blocuri, pentru ca pe langa libertate ar trebui sa se pastreze si capacitatea de functionare a administratiei publice.
  • +4 (4 voturi)    
   pot sa organizez un referendum... (Vineri, 17 aprilie 2015, 22:53)

   freejack [utilizator] i-a raspuns lui rollotomasi

   ...la mine in apartament la care sa participe toata familia si apoi sa declar independenta?
   • -1 (1 vot)    
    Se pare ca n-ai citit (Sâmbătă, 18 aprilie 2015, 16:20)

    rollotomasi [utilizator] i-a raspuns lui freejack

    "Am scris raioane si nu localitati sau blocuri, pentru ca pe langa libertate ar trebui sa se pastreze si capacitatea de functionare a administratiei publice."
 • +2 (16 voturi)    
  mare diferenta (Vineri, 17 aprilie 2015, 11:47)

  nash pandelica [utilizator]

  Kosovo este independent, nu s'a alipit la Albania, desi Albania ar dori'o. si'a castigat independenta prin lupta.
  crimeia a fost ocupata, alipita, fara participarea populatiei. nema independentza.
  • +2 (16 voturi)    
   mai e una (Vineri, 17 aprilie 2015, 11:53)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Belgardul a fost tocat cu bombardamente, Kievul nu. In ambele cazuri, teritoriul cu "probleme" fiind la ceva distanta.
   • +1 (15 voturi)    
    aha (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:11)

    hollow [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Scuze, dar cumva SUA sau UK sau Germania sau vreun alt stat NATO a ocupat Kosovo? Sau au trimis macar vreun picior de militar acolo? Cam cum se pupa asta cu Crimeea care pur si simplu a fost anexata de statul vecin, in EXACT cu aceleasi argumente si in acelasi fel in care Al Treilea Reich a anexat Sudetenland?
    • +1 (9 voturi)    
     picior de... (Vineri, 17 aprilie 2015, 13:06)

     pe-un picior de plai [anonim] i-a raspuns lui hollow

     de bondsteel ai auzit ?sau de impartirea pe sectoare?
     • -3 (7 voturi)    
      Vrei sa fii mai explicit? (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:23)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui pe-un picior de plai

      Ce vrei sa spui cu asta? Da, e o baza americana, dar nu impune nimic populatiei, mai ales nu trage in civili. Cum bine spune "nash pandelica", Kosovo e independent. Cand o sa-l vad ca devine al 51-lea stat american, atunci o sa acuz americanii cum acuz acum rusii. Apropo, ai auzit de Cuba? Stii de Guantanamo? Sustii deci ca Cuba e americana sau dominata de americani? Mai gandeste putin...
      • -1 (5 voturi)    
       populatie (Vineri, 17 aprilie 2015, 15:18)

       pe-un picior de plai [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

       poate atunci ai auzit de Teo Peter. Asta "nu impune nimic populatiei" nu-i asa?
       Mai bine citeste aici "REPORTAJ In cautarea jihadistilor din Kosovo "
       • 0 (6 voturi)    
        Cand a tras Teo Peter in populatia civila? (Vineri, 17 aprilie 2015, 16:01)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui pe-un picior de plai

        De fapt americanii in general... Cred ca confunzi niste notiuni. Ca sa nu zic altfel...
        • -1 (5 voturi)    
         Confunzi? (Vineri, 17 aprilie 2015, 16:21)

         pe-un picior de plai [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

         Daca ai fi citit cit de cit macar aici pe hotnews ai fi mai informat si nu ai scrie enormitati ca si intrebarea anterioara. Iar "Mai bine citeste aici "REPORTAJ In cautarea jihadistilor din Kosovo " se refera bininteles la reportajele de pe
         hotnews .Confunzi probabil matale notiuni ...Amesteci usa rusia kosovo cuba mai ramine un stat nementionat?
         • -1 (3 voturi)    
          Eu am comentat relativ la ce ai raspuns (Vineri, 17 aprilie 2015, 17:39)

          LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui pe-un picior de plai

          lui "hollow". Cred ca ar trebui sa recitesti mai sus. El a spus ca Kosovo nu a fost ocupat de nici un stat NATO, iar tu ii spui de Bondsteel, care e doar o baza militara, cum sunt atatea altele, inclusiv Guantanamo, care nu fac ca statul in care sunt sa fie anexat altuia. De aia am dat exemplu Cuba, ca sa pricepi. Apoi vii cu Teo Peter, care iar nu vad ce legatura are cu ocuparea/anexarea unui stat? Asa ca tu esti cel care amesteca lucruri diferite, doar doar iti vei sustine rusii pe care se pare ca ii adori.
          • +2 (2 voturi)    
           excursie pe-un picior de plai (Vineri, 17 aprilie 2015, 22:18)

           comentarii? [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

           mai nene rusii au fost cu armata in kosovo cu tot cu Nato asa ca nu stiu de unde tragi matale concluzii aiurea.
           "Cred ca ar trebui sa recitesti mai sus."zici matale .Pai zice hollow [utilizator] " au trimis macar vreun picior de militar acolo?" ? Nu zice Domnul liviuX [utilizator] la bondsteel sint doar excursionisti.
    • +2 (10 voturi)    
     ihi (Vineri, 17 aprilie 2015, 13:29)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui hollow

     http://en.wikipedia.org/wiki/Camp_Bondsteel

     Alte nelamuriri? Recomand www.google.com.
     • +3 (7 voturi)    
      N-ai cu cine (Vineri, 17 aprilie 2015, 16:27)

      Taras Bulba [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      N-ai cu cine. Sunt spalati bine pe cap. Si in cap.
     • 0 (8 voturi)    
      mhm (Vineri, 17 aprilie 2015, 17:17)

      hollow [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      Uite, hai sa-ti fac pe plac. Deschid articolul. PRIMUL PARAGRAF scrie, negru pe alb (sau invers, alb pe negru, daca ai probleme de vedere si ti-ai pornit optiunea pentru dizabilitati - ceea ce, in cazul tau, poate fi adevarat, fiindca altfel nu pomeneai tampenia asta): Camp Bondsteel este baza principala americana sub comandament KFOR din Kosovo? Ce e KFOR? Pai, din fericire, exista alt link. Este forta INTERNATIONALA DE MENTINERE A PACII autorizata de REZOLUTIA CONSILIULUI DE SECURITATE AL O.N.U. nr. 244. care stabileste o prezenta internationala civila si militara in Kosovo.
      Vrei cumva sa-mi spui ca e o situatie echivalenta? Ca asta e egal cu a ocupa militar o regiune dintr-o tara suverana, o regiune in care n-a fost nici un conflict, in care nu s-a tras nici un foc de arma, si apoi a anexa regiunea respectiva???
      Chiar ne crezi prosti, stimabile??? Cata rabdare sa mai avem cu tine si alte cozi de topor sovietice cu aceeasi ciorba reincalzita de la Stalin incoace? Mars inapoi la stepa.
      • -2 (4 voturi)    
       Prosti nu (Vineri, 17 aprilie 2015, 19:13)

       Taras Bulba [utilizator] i-a raspuns lui hollow

       Prosti nu. Rau intentionati da.
 • 0 (10 voturi)    
  MAZETA ESTI CHIAR SIMPATIC ! (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:09)

  arheopterix [utilizator]

  Acum chiar si tu (si sefii tai ) au luat act ca diplomatia Romaneasca e cea mai tare . Mai tare ca cea RUS , mai tare ca EU , mai tare ca USA. In loc sa ne injurati si criticati , ar trebui sa va rugati (cu bani ) sa va dam consultanta (nu de alta dar pasitul prin balti si mersul pe aratura al diplom RUS s-ar mai rari ) Cu stima sincera ! (poate faceti o informare mai sus ...poate iese ceva )
 • +3 (19 voturi)    
  una din stirile pe care nu s-a insistat (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:15)

  __alex__ [utilizator]

  a fost arderea de vii a rusilor in Odessa de catre ucrainieni (46 de morti).

  http://rt.com/news/156592-odessa-activists-burnt-alive/

  Nu spun ca rusii sunt inocenti si doar ucrainienii vinovati, doar ca mass-media prezinta partinitor conflictul, conform agendelor guvernamentale, care corespund slugarnic cu agenda SUA.
  • -5 (19 voturi)    
   si nu numai... (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:31)

   Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   Măcelul de la Odessa a ramas in stadiul de ancheta, asasinarea celor peste 100 de oameni din Maidan a rămasă in stadiul de ancheta iar in ultima săptămana in Kiev au fost asasinați un parlamentar si un redactor șef al unei publicații, ambii cu opinii antiguvernamentale.
   6000 de civili au fost asasinați de catre militarii Kievului in Donbass, aici nici nu poate fi vorba de vreo ancheta.
   Mai sunt vreo doua luni pana cand comisia însărcinată cu ancheta asupra doborarii avionului malaezian trebuie sa facă publice rezultatele finale ale anchetei. Nu știu cum o vor scalda, se pare ca toate indiciile duc spre vinovăția Kievului. Probabil vom avea o noua amânare a comunicării rezultatelor investigatiei dupa care, intr-un final, verdictul va fi ceva de genul: se poate sa se fi petrecut si asa, si asa.
   • +3 (15 voturi)    
    Corect mai tavarsci Gustavovici... (Vineri, 17 aprilie 2015, 13:15)

    Irizat [anonim] i-a raspuns lui Gustav666

    Iar noi le-am dat rusilor si Tezaurul, si Basarabia si Bucovina. Mamele si surorile noastre se iubeau platonic cu soldatii rusi, ne-am colectivizat fortat singuri, ne-am dus singuri in Siberia (desi rusii ne-au sfatuit prieteneste sa stam acasa), iar elita romaneasca s-a dus de bunavoie in puscariile comuniste unde s-a sinucis.
    • +4 (12 voturi)    
     ce are Ucraina cu... Prefectura? (Vineri, 17 aprilie 2015, 13:52)

     Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui Irizat

     Chiar ca nu vorbeam deloc de rusi ci de țara vecina si neprietena in componenta căreia se afla încă Bucovina de Nord si sudul Basarabiei.
     • -1 (13 voturi)    
      Ba tot de rusi si inalta lor civilizatie e vorba (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:39)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

      Ca sa nu mai vorbim de inscenarile de la Odessa (ceva asemanator au facut la moscova cu teatrul luat de asa-zisi teroristi ceceni (in fapt agenti FSB) justificare pentru salbaticiile din Caucaz. Exact despre asta e vorba. Faptul ca mai exista loaze ca tine (si altii mazeta, pontiac, etc) ce admira pe acesti salbatici asiatici ce au urmarit de secole distrugerea si fragmentarea Romaniei tine doar de tare intelectuale si educatie de tradatori de tara.
      • -3 (9 voturi)    
       la Arici Pogonici (Vineri, 17 aprilie 2015, 15:31)

       Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

       e locul tau cu tot cu scenariile tale infantile.
       E prima si ultima data cand iti acord atentie.
    • +3 (3 voturi)    
     bai individule (Vineri, 17 aprilie 2015, 23:10)

     freejack [utilizator] i-a raspuns lui Irizat

     autoritatile UCRAINIENE mi-au deportat familia ramasa in Cernauti. Autoritatile ROMANE mi-au deportat familia din Bucuresti.
     Iar Bucovina este acum la Ucraina.
     Iar daca te intereseaza sovieticii nu au avut nationalitate. Erau si rusi si ucrainieni si romani si evrei si georgieni. Daca tot vorbim de Ucraina, ai auzit de Holodomor si de cei care l-au pus in practica: Ioseb Besarionis Dze Jugashvili zis si Stalin, Vyacheslav Molotov, Lazar Kaganovich, Stanislav Kosior, Pavel Postyshev, Vlas Chubar. ia verifica ce origini au avut fiecare. Ce usor e sa arati cu degetul, rusii sunt de vina, negrii sunt de vina, evreii sunt de vina, adauga tu pe cine nu iti place.
  • +6 (10 voturi)    
   Ati revenit baietii cu palatul sindicatelor? (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:57)

   coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   Da si niste detalii ale evenimentelor:
   - cum trageau separatistii din spatele militiei;
   - cum seful militiei Odessa a fugit la frate-su in Transistria (ala a fost si ministru de interne la separatisti);
   - cum cladirea s-a aprins si din interior iar, in timp ce "ucrainenii aia rai" aduceau schele ca sa scoata victimele din cladire, de pe acoperis se tragea in ei.

   Printre altele, rusii si acum declara ca conflictul din Transnistria a degenerat in invazia Armatei 14 pentru ca moldovenii ar fi impuscat absolventii unei scoli rusesti. Toti ca unul au fost martorii macelului, dar nu pot spune nici unde era scoala, nici numele victimelor.

   Eu as fi mai sceptic cu folosirea propagandei rusesti ca sursa de informare. RT este faimos pentru falsuri.
   • +1 (13 voturi)    
    lasă poveștile... (Vineri, 17 aprilie 2015, 13:34)

    Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui coldplayer211

    Dacă bine ai înțeles, eu remarcam ca nu s-au dat publicității rezultatele oficiale ale anchetei privind tragicele evenimente din Odessa. Pentru tine e clar: oamenii aceia si-au dat foc singuri, in Maidan au omorât oameni Ianukovici si gasca lui, iar cei 6000 de civili au fost bombardați de catre rusi.
    Dupa părerea mea, la conducerea Ucrainei se afla o banda de ultranaționaliști si asasini pe care pana intr-un an ii va matura chiar populația ucraineana.
    Cu tot sprijinul SUA pentru junta pucistă, restul statelor europene nu vor mai mișca niciun deget in apărarea acestor degenerați.
    • +1 (3 voturi)    
     Gustav555 sau __alex___? (Vineri, 17 aprilie 2015, 17:53)

     coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

     Pentru mine a fost totul clar inca din 1990, cand oficial m-au lasat independent iar de fapt mi-au omorat concetatenii plantand autonomii si separatist-landuri.

     Anchetele sunt in desfasurare, au fost publicate ceva rapoarte preliminare atat cu privire la Maidan, cat si Odessa.

     Este destul de greu sa avanseze ancheta cu viteza dorita de anonimul "Gustav" atunci cand mai toti banuitii sunt fugiti in Rusia.

     Apropos de Rusia, numai in presa lor am vazut chestia cu "junta", poti sa argumentezi de ce conducerea de la Kiev este junta?
     Si cam de ce Moscova, care are conducere majoritara de ghebisti, nu este junta.
     • -1 (1 vot)    
      puteam sa folosesc si "Gașca" (Sâmbătă, 18 aprilie 2015, 10:27)

      Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui coldplayer211

      E sinonim cu "juntă".
      Mai învață carte, ai mare nevoie.
 • +5 (5 voturi)    
  Fotografie (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:45)

  Andrei [anonim]

  In poza e ditamai steagul Albaniei !!
  Cineva incurca borcanele... Sigur probabil destui kosovari si-ar dori sa se uneasca cu Albania dar pana atunci...
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Kosovo#/media/File:Flag_of_Kosovo.svg

  Redactia: Multumim. Am rectificat.
  • +3 (5 voturi)    
   :))) (Vineri, 17 aprilie 2015, 13:30)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   Pai de ce modificat, ca poza era corecta si in spiritul articolului :D
 • -2 (14 voturi)    
  Replica Moscovei este pertinenta ! (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:51)

  andreesanu [utilizator]

  Nu-s rusofon ,iar politica Rusilor de ocupare a noi teritorii nu-i de ieri ,este politica lui Petru l ,politica Ecaterinei a ll a,e politica tarista preluata de comunisti.
  Istoric vorbind Crimeea a fost a tatarilor ocupata de hoardele mongole in secolul Xll-Xll,aceeasi Crimee si zona Buceagului era majoritar tatarasca si dupa extinderea turcilor in Caucaz si nordul M Negre acestia au intrat in contact cu rusii.Razboaiele ruso-turce au continuat pina in 1878 cind rusii si-au insusit sudul Basarabiei teritoriu rmanesc aflat sub suzeranitate turceasca. Soarta Crimei dupa preluarea de la turci ;depopulata prin deportarea tatarilor in zona Kazakhstanului de azi si repopulata cu slavi (rusi,belarusi,ucrainieni,polonezi,bulgari)
  In timpul cit Secretar general al PCUS a fost Hrusciov acesta a decis transferarea Crimei in administrarea RSS Ucraina,era un cadou facut ucrainienilor de un ucrainean (HRUSCIOV).
  Una din regiunile de suflet ale rusilor taristi sau comunisti pe linga Sant Petersburg,Ecaterinburg ,a fost si ramane Crimea. Interesele militare ,bazele flotei din M Neagra ale rusiei sunt in Crimea.
  Majoritari astazi sunt rusii +rusofonii in Crimea,iar dupa principiile ONU rusii n-au gresit prea mult !!!.
  In schimb sustinerea SUA pentru contrabandistii,criminalii kosovari de origine albaneza este de condamnat intodeauna,bombardarea Serbiei este alta crima und au intervenit fara mandat ONU.
  Crimele cosovarilor se cunosc,cu toate astea SUA recunoaste asa zisul guvern kosovar.
  Holocaustul sarbilor locuitori ai teritoriului istoric al Serbiei din tinutul Kosovo a fost si este vina americanilor total neinformati de adevarata situatie.
  O Europa a fost manipulata impotriva sarbilor,iar asta-i crima cu premeditare.Doar repectul reciproc si neamestecul in treburile interne a vecinilor asigura pacea si linistea intre natii.Adevarul istoric nu trebuie neglijat.
  • +4 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 aprilie 2015, 13:15)

   [anonim] i-a raspuns lui andreesanu

  • -2 (6 voturi)    
   E o viziune unilaterala (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:46)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Masacrele sarbilor in regine sunt si ele bine documentate. Criminalul de razboi Milosevici a folosit ura etnica pentru a-si mentine (cu ajutorul rusilor - fratele si fiul lui au fugit la moscova cu averi colosale din furt)puterea. In Bosnia (Srebenica) si Kosovo sarbii au comis abuzuri, furturi, violuri si masacre. E tot ata de adevarat ca in Kosovo asa numita armata de eliberare (o gasca de infractori) a comis si ea atrocitati impotriva sarbilor (nu este vorba tehnic de un holocaust). Cat de istoric e teritoriul Kosovo al sarbilor e mai mult decat discutabil deorece triburile sarbe au fost invinse si alungate de pe Campia Mierlei (in centru Kosovo) inca inainte de constituirea Serbiei (pierderea bataliei a catalizat formarea statului sarb de aceea considera acea batalie pierduta inceputul statului lor. Deci nu e teritoriu istoric sarb. Demografic inca de pe vremea lui Milosevici sarbii erau minoritari.
 • +7 (9 voturi)    
  Ooo, (Vineri, 17 aprilie 2015, 13:54)

  Un cititor [utilizator]

  saracii albanezi. Ce curati sunt ei si ce prigoniti sunt pentru ca sunt curati.
 • +8 (12 voturi)    
  Dubla masura (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:55)

  cristi8691 [utilizator]

  Crimmea dar pe de alta parte albanezi incepusera un adevarat razboi impotriva statului iugoslav / sarb antrenati in Italia ,finantati de Occident si avand in spate media occidentala , prin Occident ma refer si la SUA,bineinteles.-Ceace s-a intamplat in Kosovo nu justifica ceace se intampla in Crimeea / Ucraina
  -Ambele sunt niste mizerii ale marilor puteri . In Kosovo a fost un rahat invelit intr-o poleiala mediatica occidentala , in Ucraina un rahat adevarat cu iz sovietic...
  -draga Laurentiu nici dupa atat de multi ani nu ai aflat ( sau nu vrei sa afli ) ca povestea aceea cu zeciile de mii de refugiati kosovari a fost o gogoasa de PR . Acum sunt date cu ce institute de PR s-au ocupat de aceasta problema si ce strategii au folosit.
  - rusi nu au fost supusi nici unei represiuni in
  -Daca am anumite dubii fata de politica externa SUA nu inseamna ca sunt anti-american sau prefer Marele Urs de la Rasarit .Dar totusi nu pot trece de dubla masura americana in multe privinte : Sadam a fost baiat bun cand a atacat Iranul si baiat rau cand a atacat Kuweitul , ISIS au fost baieti buni cand au luptat impotriva Siriei si baieti rai cand lupta impotriva Irakului , fundamentalismul iranian este rau si cel saudit este bun , etc ....
  -iar bombardarea Belgradului ramane una din cele mai mari mizerii din Europa din ultimii 70 ani !
  • +5 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 aprilie 2015, 15:12)

   [anonim] i-a raspuns lui cristi8691

  • +5 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 aprilie 2015, 15:25)

   [anonim] i-a raspuns lui cristi8691

   • +5 (7 voturi)    
    aproape exact (Vineri, 17 aprilie 2015, 16:48)

    Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui

    Activist este totusi o ocupatie onorabila. Categoria de care pomenesti si-a gasit insa loc pe HN sa-si verse frustrarile intocmai cum s-ar duce pe un stadion de fotbal sa urle mascari si sa scuipe seminte.
    Sa ma ierte proamericanii cu care, nu de putine ori am polemizat, dar pe baza de argumente, totusi trebuie sa stie ca nu-i includ in aceasta categorie.
    Respect lupta de idei dar detest incultura, dublata de grobianism si mojicie.
    Si aici ar putea sa intervina si HN.
    Ma rog... in masura respectarii politicilor editoriale.
 • +3 (5 voturi)    
  Hahah (Vineri, 17 aprilie 2015, 16:22)

  Taras Bulba [utilizator]

  Ce logica are asta de a scris articolul, te crucesti!

  "prin invocarea precedentului Kosovo în justificarea anexării Crimeei, Putin, practic, recunoaște că independența Kosovo e legală"

  FALS! Putin nu face altceva decat sa aplice regula "doi ochi pentru un ochi".

  Noroc bun!
 • 0 (2 voturi)    
  kosovo=crimeea (Sâmbătă, 18 aprilie 2015, 16:03)

  neluvale62 [anonim]

  kosova a fost leaganul Sarbilor acolo s-au format ca popor..acum Americanii au baza acolo si i-a invrajbit.Crimeea a fost a Rusilor pana in 1954...PUTIN a zis iN 2008 la bucuresti ca asta va urma....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by