Sentimentul patriotic este in crestere in Rusia, unde numeroase cluburi si organizatii atrag tinerii prin retorica nationalista, relateaza BBC News Online intr-un amplu reportaj, preluat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Aceasta crestere a sentimentului patriotic in ultimii ani trebuie sa aiba o baza. Noi suntem aceasta baza", a declarat Stepan Zotov, organizatorul unui club care face parte din programul de preventie a consumului de droguri si care organizeaza activitati de seara cu inclinatie patriotica militara.

"In ultimii zece ani, cluburi ca al nostru au lucrat neobosit, fanatic as putea spune, pentru a creste o generatie de tineri care cred in misiunea si ideea de Marea Rusie", a adaugat el. "Rusia este o putere militara. Statul nostru este intr-o constanta stare de pregatire pentru a respinge o agresiune. Sa fii razboinic in Rusia nu este numai o profesie, este o chemare sacra", a adaugat el.

Stepan nu ascunde faptul ca el si unii dintre cadetii sai sunt acolo ca sa lupte. El ar vrea ca regiunile din estul Ucrainei sa devina parte a Rusiei. Viziunea sa este partial nationalista rusa, partial sovietica: o revenire la situatia dinainte de destramarea URSS in 1991, cand Rusia si teritoriile din jur erau o singura tara.

Aceasta este o nostalgie hibrida a epocii sovietice - multiculturala si seculara - si o aderare mai mult nationalista religioasa la ceea ce sunt descrise drept idei ortodoxe ruse si valori spirituale. Cu alte cuvinte, este o viziune a Rusiei ca o tara cu un destin unic, aflata permanent sub amenintare din strainatate, singura si neinteleasa.

In spatele unui gard inalt de la periferia Moscovei se afla teritoriul faimosului club al motocicilistilor din Moscova, Lupii Noptii. Aleksandr Zaldostanov, cunoscut ca Chirurgul, este un vechi nationalist rus si se afla pe lista cu persoanele sanctionate de Occident. El a fost instigatorul miscarii Anti-Maidan din Moscova, menita sa impiedice producerea unei revolte similare cu cea din Kiev in Rusia.

Mitingul sau din februarie de la Moscova a inclus bannere care calomniau atat figuri occidentale cat si ale opozitiei ruse si a avut loc la cateva zile dupa asasinarea politicianul de opozitie Boris Nemtov. Intervievat la sediul sau, Zaldostanov pune moartea lui Nemtov pe seama provocatorilor, dar nu exista indoiala ca cel mai mare pericol cu care se confrunta Rusia este asa-numita miscare Coloana a Cincea de tradatori nationali.

Patriotii rusi cred ca ascensiunea lor si actuala criza in relatiile cu Occidentul le-a sustinut cauza. Ei sunt convinsi ca multe persoane din Rusia ii sustin si au, de asemenea, sustinerea Kremlinului. "Nu exista o opozitie in prezent", a declarat Stepan Zotov.

"Ea exista doar pentru a crea o iluzie poate pentru tarile occidentale ca avem un fel de opozitie", a continuat el. "Putin poate ca face greselile lui dar in mod evident este cea mai buna optiune", a adaugat Zotov. "Nu exista nimeni altcineva. El este cea mai buna speranta pentru un viitor unit, pentru resuscitatea destinului rus", a conchis el.