Politia din Odesa a retinut joi 30 de militanti ai "Parlamentului Popular al Basarabiei", o structura infiintata recent de membri ai minoritatilor etnice in scopul obtinerii autonomiei teritoriale, relateaza agentia rusa Tass, citeaza Mediafax.

Potrivit politiei din Odesa, cei 30 de militanti ai "Parlamentului Popular al Basarabiei" au fost retinuti in timpul unui miting organizat in scopul solicitarii unei autonomii culturale.

De asemenea, ei au protestat fata de retinerea unor membri ai acestei structuri, inclusiv a liderului Dmitrii Zatuliveter.

Un "Parlament Popular al Basarabiei" a fost creat in orasul ucrainean Odesa, generand temeri privind aparitia de noi clivaje atat la Kiev cat si in Republica Moldova.

Republica Moldova, care a constituit cea mai mare parte a fostului teritoriu Basarabia, este ingrijorata de initiativa din Odesa, care vizeaza zone situate la frontiera cu regiunea separatista moldoveana Transnistria. Initiativa din Ucraina este sustinuta de Mihail Formuzal, unul dintre liderii provinciei autonome moldovene Gagauzia.

Administratia prooccidentala de la Kiev, confruntata deja cu un conflict militar in regiunile est-ucrainene Donetk si Lugask si cu pierderea Crimeei, a anuntat ca urmareste cu atentie situatia de la Odesa.