Politistii italieni au 48 de ore pentru a valida arestarea a 15 oameni acuzati ca ar fi implicati in atacurile musulmane la adresa crestinilor nigerieni si ghanezi, la bordul unui vapor ce a parasit Libia marti, anunta The Guardian.

Politia siciliana a arestat 15 persoane acuzate ca ar fi aruncat peste bord un numar de 12 imigranti in cadrul a ceea ce pare a fi un atac musulman asupra crestinilor.

Politia din Palermo a anuntat intr-o declaratie marti faptul ca li s-a adus la cunostiinta acest incident in urma interogarii supravietuitorilor de origine nigeriana si ghaneza ce au ajuns in Palermo miercuri dimineata, dupa ce au fost salvati din larg.

Supravietuitorii au declarat ca au urcat marti, pe coasta Libei, la bordul unei ambarcatiuni gonflabile ce purta 105 pasageri. In timpul calatoriei, imigrantii din Nigeria si Ghana, fiind considerati de religie crestina, au fost amenintati (si apoi chiar aruncati peste bord) de catre alti 15 pasageri din Coasta de Fildes, Senegal, Mali si Guinea-Bissau.

Declaratia spunea ca motivul a fost faptul ca victimele "propovaduiau religia crestina in timp ce agresorii erau toti musulmani", anunta Associated Press.

Maurizio Scalia, care ancheteaza acest caz, va avea la dispozitie inca 48 de ore pentru a valida arestarile.

Intrebat in legatura cu rapoartele cu privire la rolul jucat de prejudiciile religioase in acest caz, un expert ce a activat in acest domeniu pe o perioada de 8 ani a raspuns ca nu a mai auzit de un asemenea incident in trecut, desi majoritatea ambarcatiunilor cu care intra imigrantii in Italia, poarta oameni de diferite religii si nationalitati.

Flavio di Giacomo, purtator de cuvant al Organizatiei Internationale pentru Migratie, a declarat ca la bordul ambarcatiunilor au existat si in trecut conflicte intre imigranti - unele ducand chiar la moartea unora dintre acestia - insa acestea erau extrem de rare si, uneori , reprezentau rezultatele unei forme de "lupta pentru supravietuire".

Exista totusi o diferenta intre modurile in care anumite nationalitati sunt tratate de catre contrabandisti, a mai spus Di Giacomo. Acesta a declarat faptul ca africanii sub-saharieni erau considerati de catre contrabandisti ca fiind "mult mai putini valorosi" decat orice alti pasageri si ca erau adesea fortati sa stea in carenele barcilor pe tot parcursul calatoriei pana in Italia.