Fostul sef al Fondului Monetar International Rodrigo Rato este anchetat pentru spalare de bani, au declarat surse guvernamentale pentru cotidianul El Pais, anunta Mediafax. Potrivit ziarului spaniol, fostul ministru al Finantelor, din cadrul Partidului Popular (PP), a solicitat in 2012 o amnistie fiscala. Solicitarea sa era legala, dar publicatia online Vozpopuli il acuza ca a "spalat" bani "murdari" in afara Spaniei, inainte sa-i declare, si anume in paradisuri fiscale din Gibraltar si Insulele Virgine.

Potrivit Vozpopuli, anchetatorii au descoperit ca Rato a beneficiat de o regularizare fiscala atunci cand au verificat o plata in valoare de sase milioane de euro pe care acesta a primitr-o de la Lazard, unde a lucrat inainte de Caja Madrid, intr-un cont offshore, in 2011, dupa lansarea actiunilor Bankia pe piata. "Este o problema personala si nu cred ca sunt obligat sa fac vreo declaratie", a declarat Rato, care nu a negat si nici nu a confirmat dezvaluirea.

El este vizat deja in alta ancheta vizand perioada in care a fost presedintele bancii de economii Caja Madrid, care a dat faliment.

Potrivit Vozpopuli, Rato este una dintre cele 31.000 de persoane care au solicitat o amnistie fiscala, oferita de catre administratia PP a premierului Mariano Rajoy in 2012 cu scopul de a scoate la lumina, potrivit unor estimari ale autoritatilor, 25 de miliarde de euro ascunsi in conturi offshore.

Insa deoarece oferta nu a produs rezultatul dorit initial, Guvernul a redus nivelul penalitatilor si a permis contributii in numerar. Aceasta decizie ar fi permis spalarea banilor.

Agentia fiscala a anuntat in februarie ca ancheteaza 705 contribuabili suspectati ca ar fi folosit amnistierea pentru a spala bani.

Rato a fost inclus pe lista de 705 suspecti, care a fost transmisa Serviciului pentru prevenirea spalarii banilor si capitalurilor (Sepblac), potrivit surselor guvernamentale citate.

Intrebat daca a fost anchetat de catre aceasta agentie, Rato a declarat pentru El Pais ca nu a fost notificat ca este anchetat de Sepblac.

Actualul ministru de Finante, Luis de Guindos, a refuzat sa ofere detalii suplimentare cu privire la ancheta pentru spalare de bani, potrivit Euronews. "Am o datorie de confidentialitate", a declarat el, adaugand ca "singurul lucru pe care-l pot spune este ca toate institutiile statului se vor conforma procedurilor judiciare"

In cazul in care Rato va fi gasit vinovat ca a folosit amnistia pentru a spala bani, probabil ca vor aparea intrebari daca Guvernul a incercat sau nu sa acopere faptele, potrivit postului paneuropean.

Rato, care a condus FMI in perioada 2004-2007 si a fost vicepremier si ministru al Economiei la sfarsitul anilor '90 si inceputul anilor 2000, face obiectul altei anchete, asupra perioadei in care a fost presedintele Caja Madrid, care a dat faliment, si succesoarei ei, Bankia.

Un judecator de instructie ii considera pe Rato si pe predecesorul sau, Miguel Blesa, responsabili de abuzuri in legatura cu carduri bancare de credit. Membri ai Consiliului de Administratie si manageri au primit "carduri negre", cu un plafon lunar, pentru cheltuieli pe care sa le foloseasca in scopuri personale. Aceste carduri nu au fost declarate la Agentia fiscala, iar sumele cheltuite lunar nu au fost incluse in "salariul" beneficiarilor.

In total, 83 de directori executivi si membri ai Consiliului de Administratie au acumulat cheltuieli in valoare 15,5 milioane de euro, constand, intre altele, in calatorii, consumatii in restaurante de lux si bijuterii, potrivit ziarului spaniol.

Rato este investigat, de asemenea, pentru modul in care Bankia a fost cotata pe bursa spaniola, anchetatorii suspectand fraude si falsificare de documente.