Sistemele rusesti de racheta de tip S-300 care urmeaza sa fie livrate Iranului sunt de natura defensiva si nu pot constitui o amenintare pentru Israel, a dat asigurari miercuri, la Paris, seful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei de Stat, Aleksei Puskov, citat de agentia Itar Tass, citata de Mediafax.

"Nu pot sa fiu de acord" cu avertizarile unor politicieni israelieni potrivit carora sistemele de rachete rusesti de tip S-300 pe care Iranul vrea sa le primeasca pana la sfarsitul acestui an constituie "o amenintare pentru securitatea Israelului", a afirmat Puskov.

"Este vorba de un sistem antirachete care nu poate fi folosit in scopuri ofensive. Acest sistem a fost conceput doar pentru aparare in caz de atac aerian", a precizat oficialul de rang inalt de la Moscova in cadrul unei interventii la un eveniment organizat de Asociatia pentru dialog franco-rus.

Aleksei Puskov a facut aceste declaratii a doua zi dupa ce presedintele rus Vladimir Putin si premierul israelian Benjamin Netanyahu au purtat o discutie telefonica in cadrul careia cei doi lideri au discutat pe marginea deciziei Rusiei de a exporta in Iran anumite tipuri de produse, inclusiv sisteme de rachete de tip S-300.

Potrivit Kremlinului, Putin i-a atras atentia lui Netanyahu asupra faptului ca sistemele de rachete de tip S-300 sunt strict defensive si incapabile, prin urmare, sa constituie o amenintare pentru securitatea statului evreu sau a altor tari din Orientul Mijlociu.

Vladimir Putin a semnat luni un decret care va permite intensificarea schimburilor economice intre Rusia si Iran, inclusiv vanzarea unor sistemele de rachete de tip S-300.

Potrivit decretului, Rusia va livra grau si materiale de constructii in Iran, o tara vizata de sanctiuni internationale, in schimbul petrolului furnizat de regimul de la Teheran.

Decretul prezidential va permite si onorarea contractului care prevede vanzarea de catre Rusia a unor sisteme de rachete de tip S-300 in Iran, o masura denuntata imediat de Statele Unite si Israel.

Prin acest decret, care nu inseamna modificarea in vreun fel a sanctiunilor internationale, Rusia spera sa faca un pas inaintea Occidentului, in relatia cu Iranul. Marile puteri din grupul P5+1 (Rusia, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, China si Germania) au ajuns la un acord de principiu cu Iranul in domeniul nuclear si ar putea atenua regimul de sanctiuni impus Teheranului.