Germania este pregatita sa vanda, la un pret preferential, 12 obuziere autopropulsate Panzerhaubitzen 2000 Lituaniei, preocupata pentru securitatea sa in fata Rusiei vecine, a anuntat miercuri ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

Obuzier PzH 2000 din dotarea Armatei GermaneFoto: Bundeswehr

"Lituania este interesata de 12 obuziere Panzerhaubitzen si, da, este posibil sa le dam Lituaniei", a declarat ministrul german in fata presei, la Vilnius.

Ursula von der Leyen nu a dezvaluit pretul, vorbind doar despre "conditii de solidaritate" pentru aceasta tranzactie care ar putea fi pusa la punct de experti luna viitoare.

Potrivit presei germane, ar fi vorba de obuziere second hand, cu o valoare estimata la 15 milioane de euro.

Lituania, tara baltica cu 3 milioane de locuitori, ocupata de Moscova timp de jumatate de secol pana in 1991, si-a majorat considerabil in acest an cheltuielile pentru aparare, ingrijorata de ambitiile Rusiei in regiune, in contextul interventiei acesteia in Ucraina.

"Suntem interesati sa actionam rapid. Un grup de experti ai nostri va merge in Germania in luna mai pentru a discuta detaliile. Sper ca vom primi primele obuziere PZH 2000 incepand de anul viitor", a declarat pentru AFP colonelul Romualdas Petkevicius, responsabil cu achizitiile de armament pentru armata lituaniana.

Lituania intentioneaza de asemenea sa cumpere de la Germania transportoare blindate pentru trupe Boxer, insa nicio decizie nu a fost luata inca in acest sens.

Membre NATO din 2004, cele trei tari baltice au cerut in mod repetat sporirea prezentei fortelor aliate pe teritoriile lor. Berlinul va trimite peste 500 de soldati in acest an pentru exercitii militare in Lituania.