El Pais a publicat marti un interviu inedit cu Gunter Grass, in care laureatul Premiului Nobel pentru literatura, decedat luni, isi marturiseste teama fata de izbucnirea unui nou razboi mondial in care omenirea, de acum "responsabila", se va arunca precum un somnambul, scrie AFP.

Gunter GrassFoto: Wikipedia

Interviul a fost realizat in 21 martie, la locuinta sa din Lubeck (nordul Germaniei).

Gunter Grass, Premiul Nobel pentru Literatura in 1999 si o referinta morala in Germania, suferea de o pneumonie si evoca, in acest interviu, un complex al supravietuitorului.

"Stiti, asa cum povesteam in 'Decojind ceapa (2006), la 16 ani am supravietuit aproape prin hazard", spune el, evocand aceasta autobiografie in care descrie inrolarea sa in Waffen-SS.

"In aceasta perioada de timp de trei sau patru saptamani, am avut cinci sau sase posibilitati de a muri, la fel ca multi altii de varsta mea".

"Raman constient de asta", povestea autorul de stanga, inainte de a adauga: "A munci la maxim ma ajuta sa imi dovedesc ca am supravietuit".

In eseul "Mitul lui Sisif", reaminteste el, francezul Albert Camus afirma ca personajul sau era fericit deoarece aceasta lupta era suficienta pentru a-i umple inima, chiar daca suferea carand o piatra care urma sa cada inexorabil: "In cele din urma, orice cauza este durerea", spunea Gunter Grass.

"Durerea este motivul principal pentru care lucrez si creez", spunea scriitorul.

Autorul "Tobei de tinichea" (1959) vorbeste apoi de durerea sa in fata problemelor din lume:

"Avem de o parte Ucraina, unde situatia nu se imbunatateste. In Israel si Palestina, merge din rau in mai rau; avem dezastrul pe care americanii l-au lasat in Irak, atrocitatile Statului Islamic si problema Siriei".

"Sunt razboaie peste tot. Suntem in fata riscului de a face aceleasi greseli ca si inainte. Si fara sa ne dam seama ne putem trezi impinsi intr-un razboi mondial ca si cum am fi somnambuli".

Gunter Grass vorbeste si despre tensiunile cu Rusia si "traumatismele rusesti" pe care Europa pare sa le uite. "Le este din nou teama ca vor fi inconjurati de dusmani. Nu spn ca asta justifica ce au facut in Crimeea, este de nejustificat. Dar trebuie sa intelegem si asta trebuie sa facem, sa intelegem Rusia".

Gunter Grass, care a realizat acest interviu cu asistenta respiratorie dar fara sa se desparta de pipa sa, a cerut oamenilor sa fie constienti de responsabilitatile lor.

"Traim acum si avem posibilitatea sa facem ceva cu vietile noastre. Este mitul lui Sisif, asta am descoperit dupa razboi".

Ceea ce s-a schimbat este ca de acum viitorul omenirii nu mai depinde de capriciile naturii, ci de oameni. Inainte "se spunea ca natura este cauza foametei, a secetelor, responsabilitatea era in alta parte". Acum, insa, "pentru prima oara noi suntem responsabili, noi avem posibilitatea si capacitatea de a ne distruge", spunea el, evocand schimbarile climatice.

"Nu suntem decat invitati care petrec un timp scurt si foarte exact in aceasta lume si nu lasam in urma noastra decat deseuri atomice".