Franta isi mentine propunerea de a-l nominaliza pe Laurent Stefanini ambasador la Vatican, dupa ce la inceputul lunii aprilie a aparut informatia ca Papa Francisc a refuzat sa-l valideze deoarece este homosexual.

"Franta a facut o alegere de a avea un ambasador la Vatican. Aceasta alegere este dl Stefanini si aceasta va ramane propunerea Frantei", a declarat miercuri purtatorul de cuvant al guvernului, Stéphane Le Foll.

"Sunt negocieri. Fiecare ambasador trebuie sa fie agreat acolo unde il numim (...) asteptam raspunsul Vaticanului. Dar propunerea Frantei nu s-a schimbat, l-am propus pe dl Stefanini ca ambasador la Vatican", a subliniat ministrul, un apropiat al sefului statului.

Laurent Stefanini, in varsta de 55 de ani, nu si-a ascuns niciodata homosexualitatea.

"Laurent Stefanini este unul dintre cei mai buni diplomati ai nostri, acesta este motivul numirii", a precizat Palatul Elysée.

Papa Francisc a refuzat sa valideze alegerea lui Francois Hollande pentru ambasadorul Frantei la Vatican din cauza ca acesta ar fi homosexual, un caz care afecteaza relatiile dintre Paris si Sfantul Scaun, relata la inceputul lui aprilie Le Journal du Dimanche.

Potrivit publicatiei, Sfantul Scaun a intrat "intr-o perioada de liniste" si devine clar ca Franta trebuie sa faca o noua propunere.

Le Canard Enchaîné a relatat ca "Vaticanul nu l-a vrut ca ambasador pe respectivul celibatar, fara copii, cunoscut pentru profesionalismul si discretia sa, pentru ca ar fi homosexual".

Pe 29 iulie, Papa a dat nastere unui entuziasm general in cadrul comunitatii gay atunci cand a dat de inteles ca este mult mai "prietenos" decat predecesorii sai.

"Daca o persoana este homosexuala si il cauta pe Dumnezeu cu bunavointa, cine sunt eu sa judec?", a declarat la momentul respectiv Papa.

Cu toate acestea, Curia a fost preocupata de faptul ca aceasta numire ar putea fi interpretata ca un semnal politic si folosit ca atare.

"Sunt peste 100 de state reprezentate la Vatican, acesta este un subiect sensibil", a declarat un specialist pentru JDD.

Franta a descoperit in acest mod ca deschiderea Vaticanului are limitele sale. "O decizie luata chiar de Papa", a mai precizat specialistul.

Pe hartie, Laurent Stefanini are un CV perfect pentru aceasta pozitie. El este familiarizat cu modul de functionare al Curiei Romane deoarece a fost in postul Ambasadei Frantei de pe langa Sfantul Scaun in perioada 2001-2005.

Dupa ce s-a reintors la Quai d'Orsay, tehnocratul, catolic, a devenit consilier pe probleme religioase.