Partidul Jobbik din Ungaria va lasa in urma originile sale de extrema-dreapta, va mentine tara in Uniunea Europeana si se va impaca cu investitorii straini, in eforturile sale de a ajunge la guvernare, a declarat marti liderul sau, Vona Gabor, potrivit Agerpres.

Gabor VonaFoto: Jobbik

Criticat in Europa ca fiind antisemit si rasist, Jobbik este in prezent cel mai puternic partid de opozitie, conform sondajelor. Duminica, Jobbik a castigat alegerile legislative partiale organizate in circumscriptia orasului Tapolca (vest). Potrivit MTI, candidatul Jobbik, Lajos Rig, s-a plasat pe primul loc, cu 35,27 % din voturile exprimate, fiind urmat de candidatul Fidesz (la putere), Zoltan Fenyvesi (34,38 %), si de candidatul stangii, Ferenc Pad (26,27 %). Rezultatele oficiale urmeaza sa fie anuntate joi.

Dezvaluind ceea ce ar putea fi schimbari majore de politica pentru prima data, Vona Gabor a facut o paralela intre demersul sau si directia adoptata de Marine Le Pen, sefa Frontului National din Franta (FN, extrema-dreapta), de a renunta la imaginea dura a partidului sau.

"Politica se va schimba. Cum, nimeni nu stie exact", a declarat Vona Gabor (36 de ani) intr-un interviu pentru agentia Reuters. "La fel ca Syriza in Grecia, Podemos in Spania sau Frontul National in Franta, Jobbik in Ungaria bate la usa guvernarii. Aceste partide sunt noi pe caile pe care abia incepem sa le infruntam", a adaugat el.

Viitoarele alegeri parlamentare in Ungaria vor avea loc in 2018.

In interviul sau pentru Reuters, Vona Gabor a respins acuzatiile de antisemitism si rasism la adresa Jobbik, precizand ca partidul se va rupe de trecutul sau extremist, chiar si in conditiile unei rezistente in interiorul formatiunii. "Responsabilitatea ce ne revine din partea alegatorilor Ungariei cere sa facem aceasta. Cu timpul, elementele (extremiste) din cadrul Jobbik pe care le vedeti ca predominante vor disparea, pentru ca nu-si vor mai gasi aici vocatia", a declarat Vona Gabor.

Referitor la Uniunea Europeana, Vona Gabor a afirmat ca o guvernare Jobbik nu va incerca sa scoata Ungaria din UE, cu toate ca se va stradui sa schimbe relatiile Budapestei cu Bruxellesul. Anterior, mentioneaza Reuters, partidul afirma ca va cauta sa redeschida tratatul de aderare a Ungariei si chiar sa organizeze un referendum privind iesirea tarii din UE.

"Nu exista in noi un sentiment de respingere a UE. Atenuarea resentimentului fata de integrarea europeana va fi un succes al Jobbik. Oamenii urasc UE nu din cauza mea, ci a experientei pe care au avut-o", a declarat liderul Jobbik.

Vona Gabor a afirmat ca va schimba reglementarile UE pentru ca Ungaria sa-si poata proteja unele sectoare ale economiei fata de concurenta, in special pe producatorii de alimente.

Referindu-se la un incident din 2012, cand vicepresedintele Jobbik Elod Novak a dat foc drapelului UE, in cadrul unei actiuni de protest, Vona Gabor a apreciat ca a fost "o reactie emotionala... justificabila in acea situatie" si ca incidentul nu se va mai repeta.

In materie de politica fiscala, liderul Jobbik a atenuat pozitia anterioara a partidului sau ce dadea vina pe multinationalele straine pentru multe din problemele ungurilor. El a precizat ca va mentine impozitele impuse de actualul guvern de centru-dreapta, care au afectat multe companii multinationale.

Dar "trebuie sa gasim o cale de mijloc in care multinationalele si bancile sa imparta poverile noastre fara sa le fie afectata prosperitatea sau misiunea... In mod clar, noi nu dorim sa expulzam capitalul multinational din Ungaria", a subliniat liderul Jobbik.

In ce priveste datoria externa a Ungariei sub un guvern Jobbik, Vona Gabor a afirmat ca ea nu va fi restructurata unilateral. In schimb, Jobbik va vedea daca creditorii vor fi deschisi la idee si va cauta noi creditori, inclusiv in locuri precum Rusia sau Orientul Mijlociu.

Reuters noteaza ca Jobbik are relatii cordiale cu medii la putere in Iran, Rusia si Turcia, starnind banuieli ca partidul primeste sprijin financiar din partea lor. Vona Gabor a respins insa aceasta supozitie, spunand ca este in interesul Ungariei de a avea relatii prietenesti cu Moscova, in timp ce Iranul este, in opinia sa, "o natiune foarte importanta a lumii".