​Varianta „light” a casatoriei e un succes in Franta. Elvetia vrea sa preia modelul, iar ecologistii germani aduc in dezbatere publica ideea introducerii si in Republica Federala a parteneriatelor civile, scrieFAZ. Din punct de vedere constitutional insa, Germania ar putea intampina probleme. Berlinul a legalizat parteneriatele civile pentru persoane de acelasi sex, dar pentru cuplurile heterosexuale Constitutia prevede in mod explicit protejarea institutiei casatoriei.

Din 1970 încoace, numărul căsătoriilor încheiate în Germania a scăzut cu o treime. Tot mai multe cupluri trăiesc împreuna fără căsătorie, dar dreptul familial german nu s-a adaptat la aceasta situație, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung. În acest moment, cadrul legal german recunoaște căsătoria tradițională și parteneriatul de viață pentru cuplurile homosexuale, dar nu are nicio instituție de drept pentru cuplurile heterosexuale care nu vor sa se căsătorească.

Modelul adus în discuție acum, scrie FAZ, este cel al „parteneriatului civil de solidaritate” (Pacs) din Franța, introdus în urmă cu 16 ani. Partenerii semnează un contract de drept civil fie la notar, fie la tribunal și se obligă să se sprijine reciproc. Prevederile sunt mai relaxate decât cele ale unei căsătorii și, drept urmare, uniunea e mai simplu de dizolvat. Pacs a fost gândit inițial pentru cuplurile de același sex, dar popularitatea lui a crescut rapid printre toți francezii. Așa numita versiune „light” a căsătoriei ajunge la o pondere de 40% din totalul relațiilor de cuplu formalizate din Franța.

Birocrația pentru încheierea unui Pacs e mult mai mică. Beneficiile sunt impozitarea la nivel de cuplu (cu avantajele fiscale ce rezultă), dreptul de vizitare la spital în cazul în care unul dintre parteneri este bolnav, precum și o pensie în caz de deces al unuia dintre parteneri. Averile personale ale membrilor cuplului rămân însă strict separate. La semnarea parteneriatului, cei doi pot stabili de comun acord care sunt obligațiile fiecăruia în caz de separare.

Juriștii germani sunt însă sceptici când vine vorba de prevederile legale în vigoare, în special cu privire la un articol din Constituția germană care protejează instituția căsătoriei. Un profesor universitar de drept privat, întrebat de FAZ, afirmă că „statul este obligat să protejeze căsătoria pentru cupluri în detrimentul altor instituții care ar putea face concurență căsătoriei”. Curtea Constituțională a atras atenția în mai multe rânduri asupra acestui articol, ultima dată atunci când a aprobat parteneriatul extins pentru cuplurile de același sex.

O altă piedică în calea introducerii modelului francez în Germania ar fi și faptul că cuplurile germane căsătorite au la dispoziție mai multe instrumente legale prin care pot modifica urmările de drept ale căsătoriei, cum ar fi contracte de separare de bunuri sau clauze legate de divorț. Președintele comisiei de drept familial din Asociația germană a Avocaților, intervievat de FAZ, atrage atenția și asupra unei concepții, în opinia sa, greșite. Pacs nu ar rezolva problemele demografice ale Germaniei, afirmă acesta. Rata natalității crescute în Franța are cu totul alte origini decât forma legală care definește un cuplu.