Conflictul ucrainean determina o crestere semnificativa a cheltuielilor militare nu numai in Ucraina si Rusia, ci si in Polonia si statele baltice. Statele NATO din Europa de Vest inregistreaza, in majoritate, scaderi sau stagnare. Iar la nivel mondial, cheltuielile militare sunt in usoara scadere, afirma un nou studiu publicat de Institutul pentru Studii de Pace de la Stockholm (SIPRI).

Tancuri M1A1 AbramsFoto: Agerpres

In Ucraina, cheltuielile militare au crescut, in anul 2014, cu 23% fata de anul 2013. SIPRI, citat de Die Zeit, afirma insa ca, din cauza dificultatii de a estima cu precizie costurile reale ale conflictului din estul Ucrainei, cresterea ar putea fi mai mare. Pentru 2015, proiectiile institutului arata o posibila dublare a cheltuielilor fata de anul trecut.

Rusia ocupa, la nivel mondial, locul al treilea in topul bugetelor alocate armatei, dupa SUA si China. Cresterea alocarilor in 2014 a fost calculata de SIPRI la 8,1%, iar aceasta se datoreaza atat conflictului din Ucraina, cat si unor planuri de modernizare decise mai demult. Pentru 2015, proiectiile arata o crestere potentiala de 15%, dar aceasta ar putea fi diminuata din cauza crizei rublei, declansata in urma aplicarii de sanctiuni internationale.

In Polonia, bugetul armatei a crescut, in 2014, cu 13% fata de 2013, iar pentru anl in curs se estimeaza o noua crestere de 20%. Varsovia ajunge astfel la pragul minim de 2% din PIB alocat cheltuielilor militare, asa cum e prevazut in Tratatul NATO.

Statele baltice sunt si ele in topul cresterii din Europa de Est. Astfel, Lituania ar putea aloca, anul acesta, cu 50% mai multi bani in conditiile in care anul trecut a avut o crestere de 6%. SIPRI estimeaza ca Estonia va cheltui anul acesta cu 7,3% mai mult ca anul trecut, iar Letonia cu 15%.

La nivel mondial, cheltuielile militare au scazut in 2014 cu 0,4% fata de 2013. Pe primul loc se situeaza SUA cu 34% din totalul alocarilor la nivel international, urmate de China cu 12% si Rusia cu 4,8%.

Evolutia cheltuielilor militare in ultimii 10 ani - sursa: SIPRI