Pentagonul a criticat luni decizia Rusiei de a pune capat interdictiei privind livrarea catre Iran a sistemului sau de rachete antiaeriene S-300, transmite AFP.

"Opozitia noastra fata de aceste vanzari este veche si publica. Credem ca aceste vanzari nu ajuta cu nimic" in contextul relatiilor cu Iranul, a apreciat colonelul Steven Warren, purtator de cuvant al Pentagonului.

"Orice fel de vanzari de tehnologii avansate (catre Iran) reprezinta o sursa de preocupare pentru noi", a adaugat el.

"Obiectiile pe care noi le aveam" pana cand Moscova a decis interzicerea acestor vanzari "sunt in continuare valabile", a mai spus Warren.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului a refuzat sa spuna daca vanzarea unor astfel de rachete ar contravine embargoului decis de ONU impotriva Iranului in 2010.

"Este treaba juristilor nostri sa studieze acest lucru", a spus el.

Rusia a ridicat luni interdictia privind livrarea de baterii antiaeriene S-300 catre Iran, apreciind ca acordul-cadru pe tema programului nuclear iranian, semnat la Lausanne intre marile puteri si republica islamica, i-ar permite acest lucru fara sa astepte o eventuala ridicare a sanctiunilor.

Nesurprinzator, Israelul a reactionat imediat, vazand in decizia Rusiei o consecinta a acordului incheiat pe 2 aprilie la Lausanne, care ofera o "legitimitate" Teheranului.

Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, livrarea rachetelor S-300 nu intra sub incidenta embargoului decis de ONU in iunie 2010 si ca nu exista niciun motiv ca Rusia sa astepte ca Consiliul de Securitate al ONU sa ridice sanctiunile impuse Teheranului.

***

Moscova a incheiat cu Teheranul in 2007 un contract de livrare a cinci sisteme de rachete de tip S-300, capabile sa intercepteze in zbor avioane sau rachete. Valoarea contractului era de 800 de milioane de dolari. Dar acest contract a fost anulat in 2010 de catre Rusia, in baza aplicarii unei rezolutii ONU cu privire la noile sanctiuni impuse Teheranului din cauza programului sau nuclear controversat.

SUA si Israelul intervenisera atunci pe langa Moscova si cerusera acest pas in ideea ca Iranul ar fi putut utiliza rachetele pentru apararea instalatiilor sale nucleare.

Pentru anularea contractului din 2010, Iranul a dat in judecata Rusia la Curtea Internationala de arbitraj de la Geneva si a cerut compensatii de 4 miliarde de dolari.

Sistemul de racheta de tip S-300 (SA-10 Grumble, potrivit clasificarii NATO) este un sistem cu raza lunga de actiune de tip sol-aer, dezvoltat initial de sovietici pentru apararea de atacuri aeriene si produs in prezent de compania rusa NPO Almaz.

La inceputul lunii aprilie, Iranul si marile puteri au ajuns la o intelegere privind semnarea unui acord-cadru privind programul nuclear iranian, negocierile urmand sa continue pana pe 30 iunie. Conform acordului de principiu, Iranul a acceptat sa suspende cu 66% actualele capacitati de purificare a uraniului, iar activitatile nucleare iraniene ar urma sa fie monitorizate timp de zece ani. In schimb, Teheranul asteapta ridicarea sanctiunilor impuse de Statele Unite, Uniunea Europeana si Consiliul de Securitate al ONU.