¬Turcia l-a convocat duminica pe reprezentantul Vaticanului la Ankara pentru a oferi explicatii in legatura cu afirmatiile facute in aceeasi zi de papa Francisc, care a pronuntat pentru prima data termenul de ''genocid'', vorbind despre masacrul armenilor de acum 100 de ani, au anuntat posturile turce de televiziune. Reprezentantul Vaticanului a fost convocat la sediul Ministerului de Externe de la Ankara, au precizat canalele NTV si CNN-Turk, potrivit Agerpres.

Papa Francisc a folosit duminica, in cadrul slujbei solemne din Bazilica Sfantul Petru din Roma, termenul "genocid" pentru masacrul armenilor din urma cu o suta de ani, riscand sa perturbe puternic relatiile diplomatice ale papalitatii cu Turcia, transmite AFP.

"In secolul trecut, familia noastra umana a traversat 3 tragedii masive si fara precedent. Prima, care este in general considerata drept <> a lovit poporul armean", a declarat suvernaul pontif, citand un document semnat in 2001 de catre Papa Ioan Paul al II-lea si patriarhul armean.

"Celelalte doua au fost cele comise de nazism si de catre stalinism. Iar mai recent, de alte exterminari in masa, precum cele din Cambogia, din Rwanda, din Burundi, din Bosnia", a adaugat papa Francisc.

Suveranul pontif a vorbit in deschiderea unei slujbe in memoria armenilor masacrati intre 1915 si 1917, tinuta impreuna cu patriarhul armean Nerses Bedros al XIX-lea Tarmouni, cu elemente de rit catolic armean si in prezenta presedintelui tarii, Serzh Sargsyan.

Chiar daca papa Ioan Paul al II-lea a folosit termenul in 2000 intr-un document comun iar Jorge Bergoglio l-a utilizat de mai multe ori inainte de a deveni papa, in urma cu doi ani, si apoi o data intr-un context privat, este pentru prima data cand acest cuvant este pronuntat public de principalul reprezentant al Vaticanului.

Armenii estimeaza ca 1,5 milioane de membri ai comunitatii lor au fost ucisi intre 1915-1917, la sfarsitul Imperiului Otoman. Numerosi istorici si o duzina de tari, inclusiv Franta, Italia si Rusia, au recunoscut genocidul.

La randul ei, Turcia sustine ca a fost vorba despre un razboi civil in care in jur de 500.000 de armeni, dar si numerosi turci, au murit.