Presupusul organizator al atentatelor teroriste de la Mumbay, soldate cu 166 de morţi, a fost eliberat vineri pe cauţiune de către justiţia din Pakistan, , o decizie care a provocat critici dure din partea Satelor Unite şi Indiei, relatează Euronews, citat de Mediafax. Oficiali de la închisoare au confirmat Zaki-ur-Rehman Lakhvi a fost eliberat pe cauţiune în aşteptarea procesului. El a obţinut eliberarea pe cauţiune în decembrie. Un ordin de prelungire a detenţiei acestuia a fost declarat nul, vineri, de către Înalta Curte pakistaneză.

Ministrul indian de Interne Rajnath Singh a catalogat decizia "nefericită şi dezamăgitoare".

Lakhvi este unul dintre cei şapte suspecţi în atacurile de la Mumbai, soldate cu 166 de morţi, care au afectat relaţiile Pakistanului cu India, două puteri nucleare. Gruparea Lashkar-e-Taiba a fost acuzată de comiterea atacului terorist, iar Lakhvi este acuzat de conducerea militanţilor. El a fost arestat în 2009, de când era deţinut în arest. Ceilalţi şase susşecţi sunt deţinuţi în continuare.

India a îndemnat în mod repetat Pakistanul să depună mai multe eforturi în acest caz. De asemenea, Pakistanul a fost supus unor presiuni internaţionale puternice să-şi intensifice eforturile în lupta împotriva terorismului în urma unui atac comis în decembrie de talibani asupra unei şcoli din Peshawar, soldat cu 140 de morţi, între care 132 de copii.

Statele Unite sunt "profund îngrijorate" de decizia justiţiei pakistaneze de a-l elibera pe cauţiune pe Zaki-ur-Rehman Lakhvi, a declarat, la câteva ore după suspectul a părăsit tribunalul, Jeff Rathke, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, citat de postul Voice of America (VOA).

Lakhvi a plecat de la tribunal vineri, flancat de poliţişti. El era aşteptat de susţinători. El şi-a ridicat braţele într-un gest triumfător şi a fost întâmpinat cu aclamaţii. Faptul că justiţia i-a acordat eliberarea pe cauţiune la doar două zile după atentatul din decembrie a provocat un val de proteste internaţionale.

Avocatul său, Rizwan Abbasi, a declarat că nu există suficiente dvezi ca acesta să fie menţinut în arest.

India a reacţionat puternic faţă de eliberarea lui Lakhvi, un oficial de rang înalt denunţând "cea mai negativă evoluţie în relaţiile bilaterale".

"Întârzierea excesivă în cooperarea acordată de către India a complicat cazul şi a slăbit acuzarea", a apreciat Ministerul pakistanez de Externe într-un comunicat.