Presedintii cubanez Raul Castro si american Barack Obama si-au dat mana vineri si au participat impreuna, pentru prima data de la intreruperea relatiilor intre Statele Unite si Cuba in 1961, la deschiderea lucrarilor Summitului Americilor, in Panama, relateaza DPA, potrivit Mediafax.

Barack Obama si Raul CastroFoto: Captura Youtube.com

Cei doi sefi de stat au schimbat, de asemenea, cateva cuvinte inainte sa participe la reuniune, a mai anuntat Bernadette Meehan, o purtatoare de cuvant a Consiliului National american pentru Securitate (NSC).

Cuba a fost invitata sa participe pentru prima data la acest summit regional.

"Prezenta aici, astazi, a presedintelui Cubei Raul Castro incarneaza o dorinta exprimata de numeroase tari din regiune", a declarat secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

Castro a ras si a discutat cu presedintele panamez Juan Carlos Varela si cu sotia acestuia, dupa care s-a alaturat celorlalti lideri din regiune, asezati pe trei randuri, pentru o fotografie de familie.

Varela si secretarul general al Organizatiei Statelor Americane (OAS) Jose Miguel Insulza au sustinut discursuri in deschiderea lucrarilor summitului. A fost citit, de asemenea, un mesaj din partea Papei Francisc.

Un grup de copii purtand costume traditionale din toate statele din regiune a cantat, acompaniat de o fanfara, pentru participantii la eveniment.

Liderii regionali au participat ulterior la un dineu de stat, la Panama Viejo, ruinele fostei capitale, unde li s-au servit delicatese, inclusiv tartar de somon si caviar. Varela a tinut un toast pentru "viitorul continentului".

Strangerea de mana a sefilor de stat american si cubanez este ultimul dintr-o serie de gesturi simbolice de destindere, dupa ce Obama si Castro au lansat anul trecut un proces de normalizare a relatiilor dintre cele doua tari.

Cei doi presedinti urmeaza sa participe la o reuniune bilaterala sambata.

Statele Unite si Cuba si-au intrerupt relatiile diplomatice in urma Revolutiei cubaneze si nationalizarii firmelor americane de pe insula comunista, in 1960.

Obama s-a intalnit cu disidenti cubanezi vineri dimineata, in cadrul unui forum al societatii civile, relevand disensiunile interne de pe insula, in contextul in care se pregateste sa construiasca noi punti de legatura cu Castro.

"Speram ca deschiderea unui nou capitol in relatiile dintre Statele Unite si Cuba va crea un mediu care sa imbunatateasca viata poporului cubanez", a declarat presedintele american.

"Natiunile puternice nu se tem de cetateni activi. Natiunile puternice ii imbratiseaza, ti sustin si le dau putere cetatenilor activi", a adaugat el.

Washingtonul a pus garantarea drepturilor omului in Cuba in centrul apropierii cu Havana. La randul ei, Cuba insista sa fie scoasa de pe lista americana a statelor care sponsorizeaza terorismul inainte ca lucrurile sa avanseze.