Statele Unite vor trimite armament de ultima generatie, inclusiv avioane militare invizibile pe radare si sisteme de contracarare a atacurilor cibernetice, in tarile aliate din Asia, promite secretarul american al Apararii, Ashton Carter, aflat intr-un turneu care include Japonia si Coreea de Sud, relateaza Mediafax.

Ashton CarterFoto: Monica King/US Department of Defense

"Cele mai noi echipamente militare de care dispunem vor fi aduse in aceasta parte a lumii", a afirmat Ash Carter la Seul, potrivit ziarului South China Morning Post.

Seful Pentagonului a precizat ca discutiile pe care le-a avut cu ministrul sud-coreean al Apararii, Han Min-koo, au inclus o evaluare a amenintarii pe care Coreea de Nord, care are arme nucleare, o reprezinta pentru Peninsula Coreea si pentru teritoriul continental american.

"Dupa cum a demonstrat recent prin lansarea unor rachete, Coreea de Nord pare sa aiba intentia de a continua provocarile", a spus Carter.

Regimul stalinist de la Phenian a lansat sase rachete in ultimele zile, in mare.

Potrivit presedintelui SUA, Barack Obama, China incearca sa intimideze tarile mai mici din vecinatate prin construirea de insule artificiale in zone disputate. "Suntem preocupati privind situatiile in care China nu respecta neaparat normele si reglementarile internationale, profitand de marime si de capacitati pentru a exercita forta asupra tarilor aflate in pozitii subordonate", a declarat Barack Obama in cursul unei vizite in Jamaica. "Credem ca aceste situatii pot fi solutionate diplomatic, dar doar din cauza faptului ca Filipine sau Vietnam nu sunt la fel de mari precum China nu indeamna ca pot fi impinse spre margine", a adaugat presedintele Statelor Unite.

Barack Obama a facut aceste declaratii in contextul in care China a justificat construirea unor insule artificiale in zone disputate situate in apropierea frontierelor cu Vietnamul, Filipine, Malaysia, Brunei si Taiwan.