Italia ar putea introduce "zone pentru prostitutie" in marile orase, in tentativa de reglementare si limitare a acestui fenomen, criticii denuntand o incercare a legitimare a exploatarii femeilor in scopuri economice, potrivit Mediafax.

Mai multe partide italiene propun crearea unor "zone speciale" pentru prostitutie in orase precum Roma, urmand sa fie stabilite conditii referitoare la verificarea sanatatii prostituatelor si evaluarea fiscala, informeaza site-ul agentiei ANSA.

Planul, sustinut de politicieni din cadrul partidului Forza Italia (centru-dreapta), Miscarea antisistem 5 Stele si Partidul Democrat (PD), urmeaza sa fie dezbatut in comisii senatoriale. Unii politicieni sustin ca este vorba de recunoasterea unei realitati. "Nu se gandeste nimeni in Italia ca prostitutia poate fi desfiintata", a declarat Pierpaolo Vargiu, din cadrul partidului Optiunea Civica.

Stabilirea zonelor va fi decisa de autoritatile municipale. In Roma a existat deja o dezbatere privind instituirea unei zone de prostitutie in apropierea cartierului EUR.

"Vrem sa combatem traficul de persoane si reducerea la sclavie a femeilor de catre grupurile infractionale", sustine senatoarea Maria Spilabotte (Partidul Democrat). "Aceste reglementari ar satisface si nemultumirile cetatenilor care s-au saturat sa vada prostitutia peste tot", adauga Spilabotte.

Insa criticii denunta o tentativa de legalizare a prostitutiei prin legitimarea exploatarii femeilor in scopuri economice. Potrivit criticilor, 80 la suta din prostituatele din Italia sunt straine, provenind din Nigeria, Romania, China, Albania si Ucraina.

"Obiectivul este de fapt legalizarea prostitutiei, printr-o serie de asa-numite ᅡintentii buneᅡ - combaterea traficului de persoane, tinerea acestor practici departe de scoli si locasuri de cult. Dar, din experienta altor tari, stim ca legalizarea acestei practici - chiar cand este facuta din libera alegere - este o forma de exploatare in scopuri economice", arata, intr-un editorial, cotidianul Avvenire, al Conferintei Episcopilor Italieni.

Organizatiile care se opun traficului de persoane si prostitutiei au contestat initiativa.