Agentia UNICEF spune ca aproape 77 de copii au fost omorati in conflictul armat incepand cu data de 26 martie, atragand atentia in acelasi timp si asupra crizei malnutritiei cu care se confrunta populatia din Yemen, comunica The Guardian.

O treime din numarul membrilor grupurilor armate angrenate in conflictul din Yemen sunt copii, conform unui oficial ONU, care a avertizat in acelasi timp cu privire la nivelul nutritiei populatiei si mai ales a copiilor in aceasta tara.

"Vedem copii in lupte, aparand anumite puncte sau, din pacate, printre cei omorati sau raniti", a spus Julien Harneis, reprezentantul UNICEF in Yemen, in cadrul unei vizite la Geneva. Acesta a mai spus ca membrii UNICEF si partenerii acestuia au estimat ca aproximativ 30% dintre acesti luptatori in grupurile armate sunt minori.

Fortele aeriene conduse de sauditi au lansat atacuri luna trecuta, in timp ce rebelii Shia Houthi avansau spre orasul Aden din sudul Yemenului.

Presedintele, Abd-Rabbu Mansour Hadi, a parasit Aden-ul, refugiindu-se in Arabia Saudita in timpul atacului gruparii Houthi asupra orasului care de atunci a devenit scena unor confruntari violente intre fortele pro si anti-guvernamentale.

Chiar si cand nu sunt in linia intai a conflictului, copii raman vulnerabili, a mai spus Harnesi. UNICEF a confirmat faptul ca cel putin 77 de copii au fost omorati si alti 44 raniti incepand cu data de 26 martie, insa tot Harnesi a mai adaugat ca adevaratul pret platit de copiii Yemenului este probabil sa fie mult mai mare.

"Sunt copii care mor in bombardamentele din nord... si in urma conflictelor extrem de intense din Aden si Daleh. Toate partile implicate in conflict ar trebuiesc trase la raspundere", a mai spus Harnesi.

In plus, pe langa numarul mare de violente, problema hranei si a malnutritiei in Yemen se asteapta sa se intensifice. "Vom fi martorii unei crize de hrana in saptamanile ce vor urma. Din pacate, acesta este un lucru cert", a spus Harnesi.

"Problemele in aprovizionarea cu apa, cresterea pretului alimentelor si a proviziilor, dificultatile transportului in Yemen... toate acestea, la care se mai adauga si taierea multor servicii furnizate de catre stat, inseamna ca vom asista la cresterea nivelului malnutritiei", a mai spus reprezentantul UNICEF. Nivelul subalimentatiei era deja la 48% in 2014, printre cele mai crescute din lume.

UNICEF urmareste sa trimita ajutoare si provizii medicale, apa potabila si produse pentru asigurarea igienei catre capitala Sana'a. Daca agentia reuseste sa aduca avionul cu provizii in tara, asta ar reprezenta primul zbor catre Sana'a a unui avion ce transporta ajutoare umanitare de la inceputul ultimei runde de ostilitati, pana in prezent.