Liderul separatist pro-rus Alexandr Zaharcenko acuza Kievul ca "ignora total acordurile de la Minsk" si nu exclude o reluare a razboiului in estul Ucrainei, intr-un interviu acordat AFP.

Alexander ZaharcenkoFoto: Captura video

"Bineinteles, daca Kievul incalca acordurile de la Minsk, o reluare a ostilitatilor nu este exclusa. Si, judecand dupa actiunile intreprinse de autoritatile ucrainene, Kievul ignora total aceste acorduri", afirma "presedintele" autoproclamatei "Republici populare Donetsk" (DNR).

Miercuri, OSCE a anuntat ca a "observat o crestere a incalcarilor acordului de incetare a focului in regiunea Donetsk". Organizatia a mentionat tiruri de mortiere, tancuri, artilerie si chiar lansatoare de rachete multiple GRAD, in pofida armistitiului incheiat in luna februarie in cadrul acordurilor de la Minsk pentru a pune capat unui conflict care s-a soldat deja cu peste 6.000 de morti.

Ales la conducerea DNR in noiembrie anul trecut, in urma unui scrutin pe care doar Rusia l-a considerat legitim, Zaharcenko, in varsta de 38 de ani, ii primeste pe jurnalisti in tinuta militara, intr-un birou decorat cu icoane si un portret al presedintelui rus Vladimir Putin. Cand ii suna telefonul mobil, se aude melodia imnului sovietic (care este de asemenea cea a imnului Rusiei).

Liderul rebel sugereaza ca DNR ar putea ea insasi sa relanseze ostilitatile pentru a recupera unele orase pe care le controla si care au trecut sub autoritatea Kievului dupa ofensiva ucraineana din vara anului trecut, in special portul Mariupol si Slaviansk.

"Trebuie sa recuperam teritoriile ocupate temporar. De preferinta prin mijloace pasnice", subliniaza el. Zaharcenko considera ca acordurile de pace semnate la Minsk prevad revenirea lor automata in cadrul DNR.

"Dezacordul fundamental pe care il avem cu Kievul este ca noi intelegem ca trebuie sa se faca o reforma constitutionala in Ucraina, prin care sa ni se dea inapoi teritoriile ocupate temporar. Dupa aceea, noi vom trai in mod autonom, construindu-ne relatiile cu Ucraina asa cum consideram de cuviinta. Inteleg ca la Kiev, modul lor de a interpreta aceste acorduri este total diferit de al nostru", a continuat liderul rebel.

Conceptia sa asupra acordurilor de la Minsk pare sa se departeze oarecum de textul semnat in luna februarie de catre rebelii pro-rusi si emisarii Kievului, cu medierea presedintelui francez Francois Hollande si a cancelarului german Angela Merkel, in prezenta presedintelui rus.

Pentru Zaharcenko, acordurile de la Minsk "au recunoscut independenta DNR ca stat", in timp ce textul prevede doar o "descentralizare" a regiunilor rebele Donetsk si Lugansk, dupa o reforma a Constitutiei ucrainene pana la finalul anului.

Cat priveste controlul la frontiera cu Rusia, care ar trebui sa revina integral Kievului in "toata zona de conflict", potrivit textului acordului, acest lucru iese din discutie pentru liderul DNR. "De ce ar trebui sa controleze Ucraina frontiera? Granicerii nostri sunt cei care o vor controla, conform acordurilor de la Minsk", asigura el. Rebelii detin in prezent peste 400 de kilometri de frontiera cu Rusia.

Trimite Rusia unitati militare si material pentru a ajuta rebelii, asa cum afirma Kievul si occidentalii? Zaharcenko dezminte categoric, evocand doar voluntari rusi, "inclusiv fosti militari sau militari care isi dau demisia pentru a veni sa lupte".

Ca si alti lideri rebeli, Zaharcenko cultiva o anumita nostalgie pentru defuncta Uniune Sovietica. "URSS a fost o mare tara si este o mare greseala ca a fost distrusa de CIA si de alte servicii secrete. Europa si alte tari au avut o teama irationala", a spus el.