Trupele ministerului de interne rus executa exercitii pe scara larga cu "intreg arsenalul" armelor anti-revolta pentru pregati suprimarea de proteste politice de tipul celui care a dus la alungarea administratiei pro-ruse din Ucraina informeaza agentia RIA Novosti citata de publicatia The Moskow Times.

Maidan 2014Foto: Hotnews

Exercitiile cu durata de o saptamana denumite "Bariera 2015" vor continua vineri intoata tara, inclusiv in districtele nord-vest si centru, Volga, Caucazul de Nord, cele federale din sud si in Crimeea, a spus purtatorul de cuvant al fortelor de ordine, Vasily Panchenkov, pentru RIA Novosti.

Exercitiile sunt "bazate pe evenimente care au avut loc recent in una din tarile vecine", a declarat Panchekov. "pentru a crea conditii asemanatoare celor reale au fost folosite elemente din acestea, inclusiv arderea de cauciucuri de masini si aruncarea de sticle si pietre catre fortele de ordine", a explicat acesta.

Scopul acestor repetitii este de a "combate formele de terorism si extermism", a declarat Panchekov.

Protestele politice par a fi principala teama a Kremlinului dupa evenimentele care l-au dat jos pe fostul presedinte ucrainean Victor Ianukovich acum un an de zile, proteste ce au inceput in piata Maidan din Kiev.

Pe timpul exercitiilor, care au inceput pe 2 aprilie, trupele de interne "practica diferite scenarii de desfasurare, inclusiv folosirea intregului arsenal de mijloace speciale cu care angajatii ministerului sunt echipati". Echipamentul include "gaze iritante, tunuri de apa si diferite tehnologii militare si arme cu impact ne-letal", a spus purtatorul de cuvant.

Companiile rusesti de aparare si din domeniul securitatii i-au prezentat ministrului de interne "noi descoperiri pentru astfel de situatii", inclusiv uniforme rezistente la foc ce pot face fata flacarilor de cocktailuri Molotov si specimene "de arme ne-letale", a mai declarat Panchekov.