Guvernul ceh intentioneaza sa creeze un registru al cetatenilor care ar putea fi chemati pentru serviciu militar, ca raspuns la ingrijorarile in crestere fata de amenintarile Statului Islamic si al situatiei din Ucraina, a declarat joi premierul Bohuslav Sobotka

Soldati din armata cehaFoto: Wikipedia/ Public Domain

Potrivit Reuters, Sobotka a explicat ca asta nu echivaleaza cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu, dar va fi o masura de precautie. "Daca tara va fi in pericol in viitor, va fi prea tarziu sa facem acest pas", a adaugat acesta. Sobotka a spus ca executivul a aprobat un proiect de lege ce va trebui aprobat si de parlament - unde coalitia de guvernare are majoritatea, urmand apoi sa ajunga la presedinte pentru promulgare.

Proiectul ar urma sa intre in vigoare in 2017 si prevede ca barbatii si femeile sa fie obligati sa treaca teste medicale cand indeplinesc 18 ani pentru ca armata sa stie daca sunt apti de serviciu militar. Ar urma sa fie examinate circa 100.000 de persoane anual. "Este un raspuns la inrautatirea situatiei de securitate in ultimul an... nu numai in Ucraina, dar si Orientul Mijlociu din cauza Statului Islamic", a spus premierul.

Cehia are o armata profesionista de 21.000 de persoane, mai putin numeroasa decat tinta guvernamentala ed 26.000 de soldati. Cheltuielile de aparare sunt doar putin peste 1% din PIB, jumatate din cat ar trebui acorde ca membru NATO. Praga a promis sa ridice procentul la 1,4% pana in 2020. Serviciul militar obligatoriu a fost abrogat in 2005.

Lituania a anuntat in februarie ca intentioneaza sa reporneasca incorporarile, oprite in 2008, ca raspuns la ingrijorarile in crestere fata de pozitia Rusiei cu privire la regiunea baltica.