Papa Francisc a refuzat sa valideze alegerea lui Francois Hollande pentru ambasadorul Frantei la Vatican din cauza ca acesta ar fi homosexual, un caz care afecteaza relatiile dintre Paris si Sfantul Scaun, relateaza Le Journal du Dimanche.

Papa FranciscFoto: Agerpres/AP

Potrivit publicatiei, ambasadorul propus de presedintele Hollande nu va fi aprobat de catre Papa Francisc. Sfantul Scaun a intrat "intr-o perioada de liniste" si devine clar ca Franta trebuie sa faca o noua propunere.

Numele altor trei candidati care ar putea fi propusi pentru aceasta pozitie circula deje: Emmanuelle Dachon, care a fost ambasador in Irlanda, ambasadorul Arabiei Saudite, Bertrand Besancenot, si René Roudaut, aflat la Berna. Doi dintre diplomati sunt casatoriti si au o familie.

Laurent Stefanini, propunerea lui Hollande, seful de protocol al presedintelui si al predecesorului sau, care a fost desemnat in mod secret s-ar afla in competitie pentru o alta pozitie in Europa.

Le Canard Enchaîné a relatat ca "Vaticanul nu l-a vrut ca ambasador pe respectivul celibatar, fara copii, cunoscut pentru profesionalismul si discretia sa, pentru ca ar fi homosexual".

Pe 29 iulie, Papa a dat nastere unui entuziasm general in cadrul comunitatii gay atunci cand a dat de inteles ca este mult mai "prietenos" decat predecesorii sai.

"Daca o persoana este homosexuala si il cauta pe Dumnezeu cu bunavointa, cine sunt eu sa judec?", a declarat la momentul respectiv Papa.

Cu toate acestea, Curia a fost preocupata de faptul ca aceasta numire ar putea fi interpretata ca un semnal politic si folosit ca atare.

"Sunt peste 100 de state reprezentate la Vatican, acesta este un subiect sensibil", a declarat un specialist pentru JDD.

Franta a descoperit in acest mod ca deschiderea Vaticanului are limitele sale. "O decizie luata chiar de Papa", a mai precizat specialistul.

Se pare ca scrisoarea pe care arhiepiscopul Parisului, cardinalul Andre Vingt-Trois, a trimis-o pe 11 februarie Consistoriului cardinalilor referitoare la ambasadorul propus de Franta nu a schimbat decizia, noteaza publicatia.

Jean-Louis Tauran, cardinaului Camerlengo al Sfintei Biserici a intervenit in favoarea lui Stefanini, dar fara niciun rezultat. Papa a spus ca nu va ceda.

Pe hartie, Laurent Stefanini are un CV perfect pentru aceasta pozitie. El este familiarizat cu modul de functionare al Curiei Romane deoarece a fost in postul Ambasadei Frantei de pe langa Sfantul Scaun in perioada 2001-2005.

Dupa ce s-a reintors la Quai d'Orsay, tehnocratul, catolic, a devenit consilier pe probleme religioase.