Obama a sosit in Jamaica, prima vizita pentru un presedinte al SUA dupa 1982, potrivit Agerpres. Presedintele SUA, insotit in aceasta deplasare in special de secretarul american al energiei Ernest Moniz, are o intalnire joi la Kingston cu cei 15 membri ai Comunitatii Caraibelor (Caricom), cu intentia ferma de a le propune o alternativa la petrolul venezuelean ieftin.

Pentru aceasta, el va trebui sa convinga tarile cu economii adesea in suferinta, care sunt geografic aproape de Statele Unite, dar se simt uneori indepartate din punct de vedere politic, noteaza AFP.

Inaintea intalnirii sale cu Caricom, Barack Obama va purta discutii cu primul ministru jamaican Portia Simpson-Miller, care l-a salutat calduros miercuri seara la coborarea din avion. Guvernul dnei Simpson-Miller a pus in aplicare masuri de austeritate drastice pentru a solutiona o criza bugetara si a se conforma cerintelor Fondului Monetar International (FMI).

Inainte de a pleca joi noapte la Summitul Americilor care se deschide a doua zi in Panama, presedintele american urmeaza sa se intalneasca de asemenea cu tineri lideri jamaicani.

Vizita sa in Panama la sfarsitul saptamanii ar trebui sa fie scena unui eveniment istoric, deoarece urmeaza sa se intalneasca cu presedintele cubanez Raul Castro, in timp ce cele doua tari au initiat o apropiere istorica in decembrie.

Obama si Castro, care au anuntat simultan la 17 decembrie 2014 procesul de apropiere, si-au dat doar mana cu un an inainte la Johannesburg, in timpul ceremoniilor pentru moartea fostului presedinte sud-african Nelson Mandela.

De data aceasta, Washingtonul si Havana sunt in cautarea a ceva mai semnificativ.