Unul dintre cei doi rusi acuzati de otravirea fostului spion rus Alexander Litvinenko la Londra in 2006 a declarat miercuri ca exista posibilitatea ca fostul ofiter KGB sa se fi otravit accidental in timp ce manipula poloniu radioactiv, informeaza Reuters.

Alexandr LitvinenkoFoto: Captura YouTube

Moartea lui Litvinenko, care il acuzase pe presedintele rus Vladimir Putin ca a ordonat asasinarea sa, a dus la tensionarea relatiilor dintre Moscova si Londra si a determinat Marea Britanie sa lanseze anul trecut o ancheta in acest caz.

Autoritatile britanice cred ca Litvinenko a fost otravit cu ceai verde contaminat cu poloniu-210 in timpul unei intalniri cu doi barbati, Dmitry Kovtun si Andrei Lugovoy.

Kremlinul a negat insa orice implicare in moartea fostului spion si a refuzat sa ii extradeze pe suspecti. Kovtun urmeaza sa fie interogat in cadrul anchetei Londrei de la distanta, in cadrul unei videoconferinte.

Intr-o conferinta de presa rara organizata la Moscova, Kovtun a declarat ca moartea lui Litvinenko poate fi clasificata drept o "sinucidere accidentala".

"Principala mea versiune este ca a fost un accident", a declarat Kovtun, adaugand ca el crede ca Litvinenko a fost expus la poloniu inainte de intalnirea lor.

"Sunt mai mult decat sigur ca a avut de-a face cu poloniul fara sa stie. E posibil sa fi fost o scurgere si poloniul sa se fi acumulat treptat in corpul lui", a declarat Kovtun.

Suspectul a adaugat ca nu stie daca "il avea el sau daca i l-a dat cineva. Este cat se poate de posibil ca el sa fi purtat ceva cu el si poloniul sa se fi acumulat treptat in organismul lui si sa ii fi provocat moartea".

Kovtun a mai afirmat ca propria starea sa de sanatate este buna in pofida expunerii la radiatii in timpul intalnirii cu Litvinenko.

Anchetatorii britanici au anuntat ca ii vor acorda lui Kovtun statutul de "participant cheie" daca indeplineste anumite conditii si ca asteapta ca acesta sa aduca dovezi in favoarea sa in timpul conferintei video care va avea loc la finalul lunii iulie.

Marea Britanie a decis initial sa nu desfasoare o ancheta, insa s-a razgandit in iulie, in contextul deteriorarii relatiilor dintre Moscova si Occident pe fondul conflictului din Ucraina.