Rusia s-a aflat in spatele atacului informatic indreptat in octombrie 2014 impotriva sistemului informatic al departamentului de Stat si al Casei Albe, afirma televiziunea americana de stiri CNN, care sustine, citand oficiali care au preferat sa-si pastreze anonimatul, ca hackerii au reusit sa acceseze zone sensibile ale sistemelor informatice, dar nu si informatii secrete.

Potrivit CNN, hackerii au avut acces la informatii sensibile precum detalii legate de programul presedintelui, in regim real-time. Astfel de informatii, desi nu sunt secrete, sunt foarte pretuite de serviciile externe de informatii, au precizat acesti oficiali.

Casa Alba a dezmintit insa informatia, sustinand ca atacul nu a afectat date sensibile si confidentiale, refuzand totodata sa spuna daca Rusia se afla in spatele acestui atac, potrivit AFP.

"S-a intamplat ceva anul trecut. (Dar) sistemele noastre sunt sigure", a declarat adjunctul consilierului pentru securitate nationala de la Casa Alba, Ben Rhodes.

"Nu discutam despre originea acestor intruziuni informatice", a adaugat acesta.

Departamentul american de Stat a recunoscut anul trecut ca a fost victima unui atac informatic si ca a blocat si repornit periodic timp de mai multe zile sistemul, pentru update-uri de securitate.

"Am facut publice intruziunile informatice la Departamentul de Stat", a spus Rhodes, la CNN.

"Dar avem sisteme separate aici, la Casa Alba: un sistem non-confidential si un sistem confidentiale, un sistem top secret. Aici se afla informatiile sensibile si secrete care tin de securitatea nationala. Este un sistem sigur si credem ca nu a fost afectat", a argumentat el.