​South Stream a esuat, asa ca Vladimir Putin vrea sa transporte gaze printr-o conducta in Marea Neagra, care sa ajunga in Turcia. Mai multe state din Europa de sudest arata deja sustinere pentru acest demers, relateaza revista germana Spiegel. Printre acestea se numara statele membre ale UE Ungaria si Grecia. Pana in iulie, la urmatoarea reuniune se doreste si cooptarea Albaniei si Bosniei.

GazpromFoto: Gazprom

Ministrul maghiar de externe s-a intalnit, la Budapesta, cu omologii sai din Grecia, Serbia, Macedonia, precum si cu ministrul afacerilor europene din Turcia. Seful diplomatiei Ungariei a declarat, citat de agentia de presa MTI, ca „dupa esecul South Stream, chestiunea transportului de gaze din Rusia prin Turcia si cooptarea de surse de livrare din alte state este una dintre cele mai importante intrebari ale viitorului”.

Subiectul principal al discutiilor a fost proiectul de gazoduct Turkish Stream, care vrea sa inlocuiasca South Stream. In iunie anul trecut, Bulgaria, la presiunea UE, a intrerupt lucrarile la constructia gazoductului, asa incat Rusia a anuntat ca renunta in totalitate la acest proiect. Ca alternativa, Vladimir Putin a anuntat o varianta de conducta prin Marea Neagra, care sa ajunga in Turcia. A si fost semnat un acord de intentie intre cele doua parti, iar planurile oficiale ale Gazprom arata ca lucrarile ar trebui finalizate pana la sfarsitul lui 2016.

Astfel, afirma Kremlinul, livrarile de gaze prin Ucraina ar trebui sa fie sistate complet in anul 2019. In noua varianta, Rusia intentioneaza sa transporte gazele pana in Turcia, lasand apoi la latitudinea clientilor europeni cum anume le vor aduce in Europa. Aceasta chestiune e controversata din punct de vedere legal, pentru ca contractele Gazprom sunt incheiate direct cu clientii europeni, ceea ce presupune livrarea directa a gazului catre acestia.

Ministrul sarb de externe a declarat, cu aceeasi ocazie, ca discutiile viitoare ale acestui grup trebuie sa includa Comisia Europeana si Rusia. Serbia a investit deja sume considerabile in infrastructura South Stream si are tot interesul sa o valorifice intr-un fel. Cei cinci ministri au anuntat ca vor avea o noua reuniune in luna iulie pe acest subiect. Pana atunci se doreste cooptarea in acest grup a Albaniei si Bosniei, a completat ministrul maghiar, citat de Spiegel.