​Google a eliminat link-urile catre imagini ce-l infatisau pe procurorul Selim Kiraz in ziua in care a fost ucis dupa o luare de ostitici. Justitia turca a dat Google un ultimatum de patru ore pentru a elimina link-urile, in caz contrar, Google urmand sa fie blocat in Turcia, scrie The New York Times. Twitter si YouTube au fost temporar blocate luni, dupa ce acolo au aparut fotografii in care procurorul era amenintat cu pistolul la tampla. Interdictia pentru cele doua site-uri a fost ridicata dupa ce link-urile catre iamginile de la asediu au fost inlaturate.

Autoritatile turce sustin ca publicarea acestor imagini constituie propaganda terorista, dar si o lipsa de respect fata de familia si apropiatii victimei. Insa, presa internationala atrage atentia ca nu e prima oara cand retelele sociale sunt blocate in Turcia, partidul de guvernamant apeland tot mai des la limitarea libertatii de exprimare pentru a impiedica diseminarea de informatii sensibile.

Facebook a fost prima platforma importanta care a indepartat fotografiile, iar reprezentantii ziarelor locale care au publicat fotiografiile nu au avut voie sa asiste la inmormantarea procurorului.

Google a primit un ultimatum de patru ore pentru a incepe inlaturarea link-urilor, fiind amenintata cu blocarea in Turcia.

Procurorul Mehmet Selim Kiraz a fost luat ostatic la inceputul dupa-amiezii de 31 martie in Palatul de Justitie Caglayan, in partea europeana a orasului Istanbul, de doi barbati inarmati care au afirmat ca sunt membri ai unui grup marxist clandestin, Partidul/Frontul revolutionar de eliberare populara (DHKP-C). Grupul a amenintat ca il va ucide pe procuror daca nu ii sunt satisfacute mai multe revendicari.

Dupa mai multe ore de negocieri inutile, unitatile de interventie ale politiei au pus capat sechestrarii procurorului si i-au ucis pe cei doi militanti DHKP-C. Magistratul turc a decedat din cauza ranilor.

Procurorul Kiraz era insarcinat sa ancheteze circumstantele mortii lui Berkin Elvan, un adolescent decedat la 11 martie 2014 dupa 269 de zile in coma provocata de o grenada lacrimogena trasa de politie la Istanbul in timpul unei manifestatii in iunie 2013.