Cand Cipru a confiscat sute de milioane de de dolari din conturile deponentilor din bancile locale, mare parte rusi, pentru a salva sistemul financiar, Vladimir Putin a spus ca este o mutare "periculoasa" si "necinstita", avertizand ca ca duce la o racire a relatiilor bilaterale. Dar presedintele rus l-a primit recent zambind pe omologul sau cipriot, Nicos Anastasiades in Moscova, comenteaza The New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Putin spune acum insa despre relatia cu tara de la Mediterana ca "intotdeauna a fost cu adevarat una de prietenie si beneficii reciproce" si se declara de acord cu extinderea, in termeni si mai favorabili, a imprumutului de 2,5 mld. dolari acordat de Rusia.

Trecerea de la furie la declaratii de eterna prietenie arata binecunoscutul fler al lui Putin in rasturnari tactice de pozitie. Si mai arata, de asemenea, determinarea de neclintit a acestuia de a demola sanctiunile impuse Rusiei de catre SUA si Uniunea Europeana dupa anexarea Crimeei, comenteaza publicatia americana.

Vladimir Putin a tintit in mod metodic - prin persuasiune, bani si proclamarea legaturilor istorice si ideologice - verigile slabe din Uniunea Europeana intr-o campanie de intarire a influentei in partile de Europa ce se confrunta cu diferite probleme. Unul din scopurile cele mai clare este de a fragiliza unitatea de opinie in privinta conflictului din Ucraina.

Premierul de stanga al Greciei, Alexis Tsipras, va fi miercuri urmatorul ce va vizita Moscova. Inainte de calatorie, Tsipras s-a declarat impotriva sanctiunilor, sespre care a spus ca sunt o "strategie fara cale de iesire"

Duminica, eforturile Kremlinului au creat o noua fisura in UE cand ambasadorul american de la Praga a criticat decizia presedintelui ceh Milos Zeman de a fi prezent la parada militara de la Moscova de pe 9 mai. In februarie, Putin a vizitat Ungaria, o tara ce aluneca spre autocratie, scrie The New York Times.

Rusia nu a reusit inca sa transforme aceste relatii de prieteni in actiuni concrete impotriva sanctiunilor, a caror instituire necesita aprobarea tuturor celor 28 de state membre. Dar presiunea pentru o ruptura in frontul UE se intensifica.

Intr-un interviu dat saptamana trecuta la Nicosia, Anastasiades a declarat ca Cipru are indoieli mari in privinta politicii Europene fata de Rusia si ca face parte dintr-un "grup de tari care au aceleasi retineri".

Seful de stat a exclus ideea ca Cipru sa iasa acum din pozitia UE, de consens in favoarea mentinerii presiunii economice asupra Moscovei. Dar a si adaugat ca se asteapta la un vot unanim in favoarea ridicarii sanctiunilor, in vara, cand acestea vor trebui puse din nou in discutie.

Fisurile din politica Uniunii fata de Rusia sunt o problema mare pentru Donald Tusk, acum presedintele Consiliului EUropean, un organism in care sunt reprezentati cei 28 de lideri ai UE. "Mentinerea unei Europe Unite este acum cea mai mare provocare", a declarat Tusk, cu referire la "consesnsul dificil si foarte fragil" realizat in UE dupa ce Rusia a alipit Crimeea in martie anul trecut.