Luptatorii islamisti i-au eliberat luni seara pe cei aproximativ 300 de civili kurzi pe care ii rapisera cu cateva ore mai devreme de la un punct de control situat in provincia Ibleb, in nord-vestul Siriei, au facut cunoscut surse kurde si un ONG, citate de AFP.

Pe de alta parte, in provincia centrala Hama, sapte persoane au fost ucise, iar alte 28 ranite in bombardamentele gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) contra localitatii Salamiyah, cu o populatie majoritar ismaelita, confesiune derivata din siism, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), potrivit Agerpres.

"Cele 300 de persoane aflate la bordul a cinci autobuze si al unui microbuz, venind din localitatea kurda Afrin, au fost eliberate luni seara dupa ce au fost retinute toata ziua de gruparea islamista Jaish Al Islam in timp ce mergeau la Alep pentru a-si ridica salariul", a declarat Nawaf Khalil, purtatorul de cuvant al Partidului Uniunii Democrate (PYD) in Europa.

"Au fost eliberate in schimbul a trei islamisti care fusesera arestati anterior de fortele kurde la Afrin", a adaugat el. Gruparile islamiste, aliate jihadistilor din Frontul Al Nosra, sunt foarte active in provincia Idleb unde lupta deseori impotriva regimului.

De asemenea, OSDO a confirmat eliberarea ostaticilor.

De peste patru ani, Siria este scena a unui razboi civil, devenit tot mai complex odata cu ascensiunea in putere a gruparilor jihadiste care lupta in acelasi timp impotriva rebelilor moderati si a fortelor regimului.