Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat sambata, in timpul unei vizite in Slovacia, ca partile implicate in conflictul din Ucraina ar trebui sa-si retraga din zona tampon prevazuta in acordurile de pace de la Minsk nu doar armamentul greu, ci si armele cu calibrul mai mic de 100 mm, care nu sunt mentionate in respectivul acord.

Seful diplomatiei ruse considera ca o astfel de masura ar fi de natura sa sporeasca increderea in armistitiul care, conform OSCE, este in general respectat, desi continua sa se inregistreze confruntari sporadice in care ambele parti folosesc inclusiv armamentul greu, scrie Agerpres.

"Este necesar sa monitorizam in principal partea militara a acordurilor de la Minsk (...) Exista si posibilitatea retragerii armelor cu calibrul sub 100 mm", a indicat Lavrov. "Vom incerca sa ajutam partile sa ajunga la o astfel de intelegere, care ar spori increderea reciproca", a adaugat el.

Initiativa sa survine dupa o propunere similara formulata saptamana trecuta de un oficial ucrainean, care a sugerat ca mai multe categorii de arme ce nu sunt incluse in acordurile de la Minsk, precum mortierele de 88 mm si alte piese de artilerie cu un calibru mai mic de 100 mm, sa fie retrase din zona demilitarizata, ce va avea o latime cuprinsa intre 50 si 140 de kilometri.

Totusi, Lavrov a criticat pe de alta parte legea privind statutul celor doua provincii separatiste rusofone din estul Ucrainei, votata luna trecuta de parlamentul de la Kiev, el considerand ca acest act normativ merge in directia opusa acordurilor de la Minsk.

Respectiva lege ofera o anumita autonomie provinciilor Donetsk si Lugansk, dar ea va intra in vigoare numai dupa ce in aceste regiuni vor fi organizate alegeri, adica dupa aplicarea ultimei etape a acordurilor de la Minsk, ceea ce nu convine Moscovei.

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a amintit joi ca, in conformitate cu acordurile de la Minsk, in primul rand trebuie incheiata retragerea armamentului greu, apoi sa se constate respectarea deplina a armistitiului, dupa care urmeaza retragerea trupelor din zonele de conflict si abia ulterior se vor putea desfasura alegeri in provinciile separatiste pro-ruse.