Lumea modei a taxat cu duritate adoptarea de catre deputatii francezi a legii care interzice angajarea unor modele excesiv de slabe, in cadrul unui efort de a combate anorexia, scrie Agerpres citand AFP.

Legea - adoptata de camera inferioara a parlamentului vineri dimineata de catre majoritatea socialista, in pofida opozitiei parlamentarilor conservatori - prevede pedeapsa cu inchisoarea de pana la sase luni si o amenda de 75.000 de euro pentru reprezentantii oricarei agentii de modelling care ii incalca prevederile.

Sindicatul National al Agentiilor de Modelling (Synam) a calificat drept "extrem de grava" confuzia facuta intre anorexie si scaderea in greutate a manechinelor.

"Este o intelegere gresita a faptului ca anorexia este o boala psihogena (cauzata in principal de factori psihologici)", a declarat pentru AFP Isabelle Saint-Felix, secretar general al Synam, care reprezinta patruzeci de agentii de modelling din Franta.

"Este un rationament putin simplist sa crezi ca nu vor mai fi persoane anorexice daca renuntam la modelele foarte slabe", a completat ea, facand aluzie la faptul ca unele modele au in mod natural o asemenea conformatie.

Pentru Synam, votul de vineri al deputatilor francezi risca pe de alta parte sa dezavantajeze agentiile de modelling franceze in raport cu agentiile concurente din strainatate, desi 90% din modelele care defileaza pe podium si apar in revistele de moda sunt de alte nationalitati.

Pe de alta parte, aminteste AFP, adoptarea prevederilor votate de deputatii francezi va fi definitiva doar dupa ce acestea vor fi aprobate si de catre Senatul francez.