Dupa ce actiunile Rusiei in estul Europei au alarmat mai multe tari, oficialii NATO au anuntat la summit-ul din Tara Galilor ca au decis sa faca un nou pas, formarea unei noi forte militare desemnata sa raspunda rapid in fata amenintarilor, scrie The Washington Post.

Trupe NATOFoto: Captura YouTube

Forta de Reactie Rapida va avea circa 5000 de soldati, cei mai multi din Franta, Germania, Italia, Polonia si Spania, cu unitati maritime, aviatice si de operatii speciale. Aceasta forta este constituita pentru a da celor 30.000 de militari din forta de raspuns a NATO timp sa se mobilizeze.

Forta de Reactie Rapida va face un pas important luna aceasta cu Operatiunea "Noble Jump". Exercitiul, ce dureaza intre 1 si 10 aprilie include misiuni in Republica Ceha si in Olanda si marcheaza prima ocazie in care fortele vor practica "ordinele de mars" rapide, au declarat oficiali NATO.

O alta parte a exercitiului se va desfasura intre 9 si 20 iunie in Zona poloneza de antrenament Zagan, au spus oficialii Aliantei. Apoi va urma "Tridend Junctures", un exercitiu militar ce va avea loc in Italia, Spania si Portugalia din 21 octombrie pana pe 6 noiembrie.

Armata Statelor Unite s-a antrenat cu Forta de Reactie a NATo, infiintata in 2003, timp de mai multi ani. In Letonia, de exemplu, puscasii americani s-au alaturat unor unitati din Lituania, Luxembrug, Canada si Germania luna trecuta ca parte a unui exercitiu de cinci zile.

Generalul Philip Breedlove, conducatorul fortelor SUA din Europa si Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa a declarat in repetate randuri ca intreaga Forta de Raspuns NATO trebuie sa fie gata in orice moment. Acesta a declarat luna trecuta in Bruxelles ca NATO nu numai infiinteaza forta de reactie rapida, ci si se antreneaza pentru a mari viteza de reactie a Fortei sale de Raspuns.

Breedloce a spus comisiei militare a Congresului in februarie ca europenii vor fi principalii furnizori de trupe de uscat din forta de reactie rapida, dar Statele Unite trebuie sa contribuie si ele cu soldati.