NATO nu va renunta la implementarea scutului antiracheta in Europa, in pofida acordului preliminar incheiat joi la Lausanne privind programul nuclear iranian, care ar trebui sa impiedice Teheranul sa obtina o bomba atomica, a declarat vineri purtatoarea de cuvant a NATO pentru agentia rusa Sputnik.

Fotografie generata pe computer a bazei DeveseluFoto: MAE

"Amenintarea pe care proliferarea rachetelor balistice o reprezinta pentru statele NATO continua sa creasca. Acordul-cadru (privind programul nuclear iranian) nu schimba nimic in acest sens", a precizat purtatoarea de cuvant a NATO, Oana Lungescu.

Ea a reafirmat insa ca scutul antiracheta european nu este indreptat impotriva Rusiei.

Conform acordului-cadru semnat joi la Lausanne intre Iran si cei sase mediatori internationali privind programul sau nuclear, Teheranul este autorizat sa mentina doar 6.000 de centrifuge, fata de 19.000 cate exploateaza in prezent. Aceasta prevedere impiedica Republica islamica sa atinga rata de imbogatire a uraniului necesara pentru a crea o bomba atomica.

Mai multi experti din Europa si Iran au declarat pentru agentia de presa rusa Sputnik ca acordul incheiat cu Iranul face inutila desfasurarea unor elemente ale scutului de aparare antiracheta in Europa. Expertii citati au apreciat insa ca Statele Unite nu vor renunta la planul de aparare antiracheta, care ar viza in realitate potentialul nuclear rus.

Statele Unite au afirmat intotdeauna ca scutul antiracheta este menit sa contracareze amenintarea reprezentata de rachetele iraniene sau nord-coreene, subliniind ca nu este indreptat impotriva Rusiei.

Radare si interceptori urmeaza sa fie instalate, in cadrul unui sistem de aparare antiracheta NATO, in state membre ale Aliantei Nord-Atlantice ca Romania, Turcia, Spania si Polonia. Acest scut, care urmeaza sa fie sustinut cu sisteme de tip AEGIS instalate la bordul unor nave, este denuntat de Rusia ca fiind indreptat impotriva sa.