Un grup de hackeri au facut publice mii de texte si emailuri schimbate intre Kremlin si partidul de extrema dreapta francez Frontul National, informeaza siteul Mediapart preluat de Newsweek. Potrivit publicatiei Le Monde, hackerii au postat mesajele pe siteul lor iar multe dintre texte sunt despre Marine Le Pen, lidera Frontului National si sprijinul ei pentru anexarea Peninsulei Crimeea in martie 2014.

Marine Le PenFoto: Agerpres

Corespondenta este intre "Timur Prokopenko", despre care hackerii spun ca ar fi un oficial de la Kremlin si Kostia, un barbat descris ca fiind "conexiunea ruseasca" ce are acces la Le Pen

Cei doi discuta pentru a stabili daca Le Pen va sprijini Rusia in Crimeea prin a deveni "un observator" al anexarii. Potrivit Le Monde, intr-un mesaj de la Prokopenko se scrie "avem mare nevoie de ea, i-am spus sefului ca poti aranja asta cu ea", facand referiree la un sprijin din partea Marinei Le Pen pentru referendumul nerecunoscut pe plan international tinut inainte ca Rusia sa anexeze Crimeea. Kostya apoi da asigurari ca Frontul National "va lua o pozitie oficiala privind Crimeea".

Capul de lista al Frontului National in circumscriptia electorala Ile-de-France, Aymeric Chauprade, a fost observator in referendumul din Crimeea in martie 2014, desi partidul a negat ca a participat in calitate de consultant de politica externa. Vorbind despre prezenta sa, Chauprade declara postului rusesc RT ca "eu cred ca referendumul este legitim. Vorbim aici despre istorie pe termen lung. Vorbim despre populatia rusa, despre teritorii ale fostului URSS".

In ferbruarie anul acesta, Le Pen a acordat un interviu saptamanalului polonez Do Rzeczy in care a afirmat ca Franta ar trebui sa recunoasca Crimeea ca parte a Rusiei.

In decembrie ea a dezvaluit ca Frontul Nationala aprimit un imprumut de 9 milioane de euro de la banca ruseasca "First Czech-Russian Bank", ceea ce a dus la speculatii ca Putin finanteaza intentionat partide radicale europene pentru a destabiliza Europa. Le Pen a raspuns ca bancile franceze refuzasera sa imprumute partidul sau, asa ca a acceptat oferta din Rusia.

Le Pen a vizitat Moscova de mai multe ori anul trecut si s-a intalnit cu vicepremierul Dmitry Rogozin si alti oficiali de la Kremlin pentru a discuta probleme politice.