Presedintele american Barack Obama si premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut, joi seara, o discutie telefonica dificila dupa ce Teheranul si marile puteri au ajuns, la Lausanne, la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian, relateaza Haaretz, citat de Mediafax.

Benjamin NetanyahuFoto: Agerpres/AP

Potrivit Biroului premierului israelian, Netanyahu i-a reamintit lui Obama ca "un acord in aceste conditii va ameninta existenta Israelului".

Premierul israelian si-a exprimat opozitia vehementa fata de acordul de principiu convenit cu Iranul, care, in opinia sa, reprezinta un "pericol grav atat pentru Israel, cat si pentru regiune si intreaga lume".

In schimb, presedintele american i-a dat asigurari premierului israelian ca "acordul (de principiu convenit la Lausanne) constituie un progres semnificativ in directia unei solutii de durata, cuprinzatoare, care sa elimine orice posibilitate ca Iranul sa obtina bomba nucleara".

De asemenea, Obama si-a reafirmat angajamentul sau pentru securitatea Israelului.

Progresele inregistrare in dosarul nuclear iranian nu diminueaza preocuparea Statelor Unite pentru "amenintarile la adresa Israelului".

Obama i-a spus lui Netanyahu ca a cerut echipei sale de securitate nationala sa-si intensifice consultarile cu noul Guvern israelian pe tema consolidarii cooperarii in domeniul securitatii intre cele doua tari.

Acordul convenit cu Iranul "elimina", in cazul in care va fi implementat, "orice posibilitate" ca Republica Islamica sa fabrice arme nucleare, a declarat joi Barack Obama, dupa ce Teheranul si marile puteri au ajuns la un acord de principiu in programul nuclear iranian.

Acordul-cadru va impiedica Iranul sa produca plutoniu pentru uz militar si arme pe baza de uraniu, a precizat presedintele american.

Iranul si marile puteri au ajuns la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian, a anuntat Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, precizand ca sanctiunile impuse Teheranului ar urma sa fie atenuate. "Am ajuns la solutii privind parametrii-cheie ai programului nuclear iranian, in cadrul unui plan comun de actiuni", crede Federica Mogherini. Capacitatile Iranului de purificare a materiilor prime nucleare vor fi limitate, singura centrala de imbogatire a uraniului urmand sa ramana Natanz, a explicat Mogherini.