Acordul de principiu asupra programului nuclear iranian, convenit joi la Lausanne, va avea un "impact pozitiv" pentru securitatea Orientului Mijlociu, a apreciat, intr-un comunicat, Ministerul rus de Externe, relateaza agentia rusa Tass in pagina electronica, citeaza Mediafax.

"Nu exista niciun dubiu ca acordul asupra programului nuclear iranian va avea un impact pozitiv pentru situatia generala in domeniul securitatii in Orientul Mijlociu, mai ales ca Iranul va putea participa mai activ la rezolvarea unor probleme si conflicte din regiune", se arata intr-un comunicat al diplomatiei ruse.

Acordul de principiu convenit intre Grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franta si Germania) si Republica Islamica reprezinta o "dovada vie" ca eforturile politice si diplomatice pot solutiona cele mai dificile probleme, se mai arata in comunicat.

Noi discutii asupra programului nuclear iranian vor avea loc la 14 aprilie, a anuntat o sursa pentru agentia Tass.

Aceste negocieri se vor desfasura la nivel de experti, potrivit sursei citate.

Acordul convenit cu Iranul "elimina", in cazul in care va fi implementat, "orice posibilitate" ca Teheranul sa fabrice arme nucleare, a apreciat joi presedintele american Barack Obama,

Acordul-cadru va impiedica Iranul sa produca plutoniu pentru uz militar si arme pe baza de uraniu, a precizat presedintele american.

In schimb, Guvernul Israelului a exprimat "preocupare" privind acordul de principiu pe tema programului nuclear iranian, cerand reducerea "semnificativa" a activitatilor atomice iraniene.

"Orice acord cu Iranul trebuie sa reduca semnificativ capacitatile nucleare iraniene si sa opreasca terorismul si agresiunile", a declarat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, care a cerut in repetate randuri Statelor Unite sa blocheze activitatile nucleare iraniene.

Iranul si marile puteri au ajuns la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian, a anuntat Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, precizand ca sanctiunile impuse Teheranului ar urma sa fie atenuate. "Am ajuns la solutii privind parametrii-cheie ai programului nuclear iranian, in cadrul unui plan comun de actiuni", crede Federica Mogherini. Capacitatile Iranului de purificare a materiilor prime nucleare vor fi limitate, singura centrala de imbogatire a uraniului urmand sa ramana Natanz, a explicat Mogherini.

"Suntem pregatiti sa ajungem la un acord-cadru privind programul nuclear", a explicat Mohamed Jawad Zarif, ministrul de Externe al Iranului. "S-a ajuns la un acord privind parametrii-cheie ai programului nuclear", a confirmat presedintele Iranului, Hassan Rohani.

Reprezentantii Iranului si ai grupului P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, China, Rusia si Germania), reuniti in orasul elvetian Lausanne, "sunt pregatiti sa inceapa rapid elaborarea acordului"", a explicat Mohamed Zarif.

Potrivit unor surse occidentale, regimul islamist de la Teheran ar urma sa suspende cu 66% actualele capacitati de purificare a uraniului, iar activitatile nucleare iraniene ar urma sa fie monitorizate timp de zece ani. Negocierile au fost prelungite, noul termen-limita fiind stabilit pentru 30 iunie.

Occidentul si Israelul acuza Iranul ca incearca sa fabrice armament nuclear sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile.