Parchetul din Paris a deschis o ancheta preliminara pentru contestarea unei crime impotriva umanitatii dupa ce presedintele de onoare al Frontului National (FN), Jean-Marie Le Pen, a calificat din nou, joi dimineata, camerele de gazare drept un "detaliu", relateaza Le Figaro in pagina electronica.

Jean-Marie Le Pen, in varsta de 87 de ani, a reiterat afirmatia sa cu privire la camerele de gazare, facuta prima data in 1987 si repetata constant de atunci, potrivit Mediafax.

"Camerele de gazare, un detaliu in istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial", a afirmat el joi dimineata pentru postul BFMTV.

Intrebat daca nu regreta aceasta afirmatie, presedintele de onoare al FN a explicat ca si-o "mentine pentru ca acesta este adevarul si nu cred ca ar trebui sa socheze pe cineva".

Presedinta FN, Marine Le Pen, in varsta de 45 de ani, s-a distantat de afirmatia tataului sau, declarand ca este "in dezacord profund asupra fondului si formei".

Camerele de gazare sunt "summumul barbariei", a spus ea in 2011, si nu "detaliu in istorie".

Partidul francez de extrema dreapta incearca, de cand este condus de catre Marine Le Pen, sa castige o anumita respectabilitate, eliminand orice conotatie rasista sau antisemita. Aceasta strategie a contribuit la atragerea voturilor pentru FN, care a obtinut 25% din voturile exprimate in ultimele alegeri europene.