Papa Francisc va vizita Columbia, anunta Vaticanul, urmarind intentia Pontifului de a-i convinge pe columbieni sa caute pacea in dialogurile purtate cu rebelii marxisti pentru a pune capat unui conflict vechi de 50 de ani, informeaza The Guardian.

Papa va adauga Columbia in imediatul tur al tarilor Americii Latine, anunta Vaticanul intr-o scrisoarecatre conducerea Bisericii Catolice din Columbia, fara a specifica insa o data.

"Preasfintia Sa va invita sa colaborati la constructia pacii" este transmis in scrisoare, la care se adauga solidaritatea exprimata deschis de catre Papa in varsta de 78 de ani pentru victimele conflictului, care au ajuns in decursul timpului la 220 000 de morti.

"Il vom primi (pe Papa) cu bratele si sufletele deschise, drept un mesager al pacii si al reconcilierii", a declarat presedintele Juan Manuel Santos pe contul sau de Twitter.

Guvernul este implicat de 2 ani in tratative de pace cu Fortele Armate Revolutionare ale Columbiei, sau FARC

"Nu trebuie sa ne pierdem energia sau speranta in fata dificultatilor acestui proiect", mai scria in scrisoare referitor la eforturile de pace.

Partile implicate in negociere au ajuns la un acord partial asupra reformelor agrare, asupra incheierii traficului ilegal de droguri si asupra participarii politice a fostilor rebeli. Acum se dezbate delicata chestiune a reparatiile de razboi si demobilizarea gherilei.

"Trebuie sa ne adresam in continuare celor stramutati, supravietuitorilor minelor de teren, celor ale caror proprietati au fost confiscate, celor rapiti si tuturor celor ce au suferit", a mai comunicat Vaticanul.