Autoritatile ruse cauta in continuare, joi, eventuali supravietuitori ai naufragiului unei nave de pescuit cu 132 de persoane la bord, in apele glaciale ale marii Ohotsk, in extremul orient rusesc, dintre care el putin 56 sunt morti, scrie AFP.

Acest naufragiu, cel mai grav in ultimii ani in apele rusesti si ca carui cauza nu a fost inca stabilita, a declansat operatiuni de salvare de o amploare inedita.

1.300 de oameni, 26 de nave si un elicopter au permis salvarea a 63 de marinari, potrivit autoritatilor.

30 de marinari sunt in continuare dati disparuti, la peste 13 ore de la scufundarea navei Dalni Vostok, cu putin inainte de ora locala 06,30 (20,30 GMT) miercuri. Temperatura apei, putin peste zero grade, si faptul ca noaptea cade pe apele marii Ohotsk, lasa putine sperante legate de gasirea unor supravietuitori.

Aceasta nava-uzina de 5.700 tone si cu o lungime de 104 metri, sub pavilion rusesc, transporta la bord 78 rusi, 42 de birmanezi, cinci din Vanuatu, patru ucraineni si trei letoni.

Nava a parasit portul Vladivostok din extremul orient rusesc in 3 ianuarie, a precizat comitetul rus de ancheta, care privilegiaza pentru moment teza unei ciocniri.

"Ancheta considera ca o posibila coliziune cu un obstacol care a afectat coca navei in apropiere de sala masinilor este motivul cel mai probabil al naufragiului, care a fost rapid", au precizat anchetatorii, intr-un comunicat. Guvernatorul regiunii Sahalin a precizat ca nava s-a scufundat intr-o jumatate de ora.

In randul persoanelor salvate, "noua persoane sunt in stare critica, altele sunt inconstiente si unele sunt in stare de soc", a declarat Tatiana Iuhmanova, purtator de cuvant al ministerului pentru Situatii de urgenta din regiunea Kamceatka.

"Desi purtau combinezoane, sufera de hipotermie deoarece temperatura, sufera de hipotermie deoarece temperatura apei este in jur de zero grade Celsius", a precizat ea.

Deocamdata, nu a fost oferita nicio informatie legata de nationalitatea victimelor. Capitanul navei si adjunctul sau sunt morti.

Exploatat de compania Magellan LLC din Nevelsk, un oras portuar in insula Sahalin, nava, veche de 26 de ani, pleca adeseori la pescuit timp de mai multe luni, inainte de a reveni in port.

"Acest tip de nava este foarte fiabil si robust. Sa se fi scufundat doar din cauza unei coliziuni sau pentru ca era supraincarcata mi se pare improbabil", a declarat pentru agentia RIA Novosti Piotr Osiceanski, director al centrului de anchete pentru accidente maritime, care privilegiaza o combinatie de mai multi factori.