Ministrul israelian al Informatiilor, Yuval Steinitz, a afirmat joi ca un atac militar ramane intre optiunile Israelului in fata amenintarii unui Iran care detine arma nucleara, in conditiile in care la Lausanne continua negocierile intre marile puteri si republica islamica, scrie AFP.

Intrebat despre un posibil atac israelian impotiva Iranului, in cazul unui acord, Steinitz, un apropiat al premierului Benjamin Netanyahu, a afirmat la postul public de radio ca tara sa va actiona in domeniile diplomatiei si informatiilor, dar "daca nu avem alternative, nu vom avea de ales (...) optiunea militara este pe masa".

In ceea ce priveste eventuale obiectii americane, Steinitz a reamintit ca in iunie 1981 aviatia israeliana a atacat reactorul nuclear irakian din Osirak, in perioada lui Saddam Hussein, si ca "aceasta operatiune nu a fost lansata in acord cu Statele Unite". Atacul a atras critici aspre din partea americanilor.

Mai multi experti interogati de AFP considera ca Israelul va face totul pentru a se proteja dar ipoteza unor lovituri israeliene asupra Iranului este foarte indepartata.

"Premierul a spus clar ca Israelul nu va permite Iranului sa devina o putere nucleara", a subliniat Steinitz.