Cel putin 70 de studenti au fost ucisi si 79 de persoane ranite in atacul impotriva universitatii kenyene din Garissa (est) condus joi de islamisti ai militiilor al Shabaab, a anuntat ministrul de Interne, care a precizat ca in prezent are loc o operatiune de "curatire", potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am pierdut multe vieti, numarul lor nu este confirmat dar este in jurul a 70 de studenti, a declarat Joseph Nkaissery, la Garissa, o localitate din estul Kenyey aflata la 150 km de granita cu Somalia.

"79 de persoane au fost ranite, dintre care noua sunt in stare critica", a adaugat ministrul, la 13 ore dupa inceputul atacului. Acesta a precizat ca 500 de studenti au fost salvati.

In cursul diminetii, a aparut informatia ca un "numar nedeterminat de studenti" sunt luati ostatici in interiorul universitatii din Garissa, situata in estul Kenyei, la circa 150 de kilometri de granita cu Somalia, in urma unui atac al islamistilor al Shabaab.

Doi teroristi au fost neutralizati in timpul operatiunilor in curs. Fortele de securitate isi intensifica operatiunile de salvare", a precizat atunci ministerul de Interne pe Twitter.

"Kenya este in razboi cu Somalia (...) oamenii nostri se afla inca in interior si se lupta, misiunea lor este sa ii ucida pe cei care sunt impotriva al Shabaab", a declarat un purtator de cuvant al gruparii islamiste, Sheikh Ali Mohamud Rage, care a revendicat atacul.

"Cand oamenii nostri au ajuns, au eliberat (...) musulmanii (...) detinem ceilalti ostatici", a adaugat el.

Barbati inarmati au preluat controlul asupra cladirilor rezidentiale ale universitatii care gazduiesc mai multe sute de studenti, potrivit mai multor surse si "un numar nedeterminat de studenti sunt ostatici", a precizat Crucea Rosie, intr-un comunicat.

"50 de studenti au fost eliberati", a adaugat Crucea Rosie, fara a preciza in ce circumstante, in conditiile in care o operatiune a fortelor de securitate este in curs pentru capturarea atacatorilor.

Ministerul de Interne a anuntat pe Twitter ca "trei dintre cele patru cladiri" rezidentiale au fost "evacuate".

"Atacatorii sunt baricadati intr-o cladire si operatiunile continua", a precizat ministerul.

Ministrul de Interne, Joseph Nkaissery, si seful politiei kenyene sunt la locul atacului, precizeaza ministerul.

Islamistii au patruns in campus in jurul orei 05,30 (02,30 GMT), lansand doua grenade inainte de a deschide focul.