Israelul a denuntat miercuri aderarea Palestinei la Curtea Penala Internationala (CPI), calificand aceasta decizie drept una 'politica si cinica', potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe israelian, transmite AFP.

''Decizia palestiniana de a adera la CPI pentru a se angaja in proceduri judiciare contra Israelului este politica, cinica si ipocrita'', releva comunicatul citat.

Palestina a devenit in mod oficial miercuri membra a Curtii Penale Internationale (CPI), cu intentia de a-i aduce in fata justitiei pe liderii israelieni pentru crime de razboi sau pentru crime legate de ocupatie.

''Actiunile unilaterale palestiniene, incepand cu aceasta aderare la CPI, sunt incalcari ale principiilor stabilite intre cele doua parti cu sprijinul comunitatii internationale pentru a reglementa conflictul israeliano-palestinian'', se mai arata in comunicat.

Exasperati de decenii de negocieri inutile, fara nicio perspectiva sa vada nascut viitorul stat la care aspira de o lunga perioada de timp, palestinienii au ales sa-si internationalizeze cauza, noteaza AFP.

La sfarsitul anului 2014, palestinienii au decis sa se alature CPI, instanta ce are scopul de a-i urmari in justitie pe autorii de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, dupa ce un proiect de rezolutie pentru a pune capat ocupatiei israeliene in trei ani a fost respins de Consiliul de Securitate al ONU.

Simultan cu cererea de aderare la CPI, presedintele palestinian Mahmoud Abbas a trimis instantei internationale un document autorizand procurorul CPI, Fatou Bensouda, sa ancheteze presupuse crime comise in teritoriile palestiniene incepand cu 13 iunie 2014.